Každý by si měl najít váhu, ve které je mu dobře, a netrápit duši, radí zakladatelka Stop obezitě

15. únor 2021

„Odmala jsem měla kila navíc, ráda jsem jedla, měla jsem to v genech, ale rodiče mě i tak vedli k pohybu a snažili se mě v jídle omezovat. Vystudovala jsem psychologii, zjistila o kognitivně behaviorální terapii a vytvořila metodiku, která je tak laskavá, že se jí sama řídím,“ popisuje zakladatelka společnosti STOB - Stop obezitě Iva Málková.

Každý by si měl vyhmátnout váhu, která je mu vlastní. Je to do genetikou, životním stylem. A tam někde by se měl člověk ustálit. Já vím, že pro mě je to 75 kilo, že méně nemá smysl. Můžu zhubnout dvě tři kila a hned je zase naberu. O Vánocích naberu dvě tři kila a zase je zhubnu, když se trochu omezím,“ vysvětluje zásady svého přístupu Málková.

Čtěte také

Její heslo je hubnout s rozumem a odmítá proto nárazové diety.

„Trpí tím nejen tělo, ale i duše. Dnes máme na výběr potraviny, ze kterých si lidé mohou sestavit jídelníček, který je nutričně výhodný a lidem chutná. Nemusí vyřadit to, co mají rádi. Vyřadit pečivo, protože držím z vlastní vůle bezlepkovou dietu, i když mám pečivo rád, to opravdu škodí i duši a je to příklad černobílého myšlení: buď držím dietu, anebo mě to přestane bavit, přejídám se a hubnu celý život,“ kritizuje Málková. 

Jak její společnost STOB vznikala? A co dnes Málková lidem radí? Poslechněte si Hovory Andrey Skalické.

autoři: Andrea Skalická , kac
Spustit audio