Konvalinka: Rizikovou skupinou jsou v této fázi i lidé nad padesát let. A všichni nad šedesát

25. listopad 2021

„V této situaci jsou věcí číslo jedna, dvě a tři, které máme dělat, posilující dávky očkování,“ vyzývá biochemik Jan Konvalinka a připouští: „Někteří z nás to věděli už v červnu – Jindřich Vobořil, Marián Hajdúch a další. Izraelci to věděli už v květnu a tvrdě se do toho pustili. Někteří další jsme to věděli už koncem léta. Vláda s tím začala něco postupně dělat během podzimu a je hrozně pozdě. To je věc, která způsobuje úmrtí očkovaných v nemocnicích.“

Znamená to, že zhruba milion lidí, kteří se očkovali celé jaro, se postupně stávají neočkovanými. A potřebují posilovací dávku vakcíny. A tak, jak na jaře zrychlovalo očkování, by teď měla vakcinace zrychlovat znovu.

Čtěte také

„Když jsem se já šel očkovat nejdřív, jak jsem mohl, tak to bylo pravděpodobně v době, kdy byly ty největší počty denních očkovaných. Bylo to k padesáti tisícům, byl to konec května začátek června. To znamená, že v prosinci nám budou denně narůstat desítky tisíc lidí – samozřejmě že ne všichni, protože mnozí byli mladší – kteří budou mít nárok a potřebu třetí dávky.“

„A já nevidím logistickou strukturu, která by toto velké očkování umožnila. Přitom na izraelských, ale také na britských datech vidíme, že to je úplně klíčová věc, která brání blokování nemocnic,“ doplňuje prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Konvalinka.

Prezidentovi: Jmenujte novou vládu

Tak velký růst pandemie, jaký zažíváme v závěru listopadu, má i další nejméně dva problémy, které jsou už ale politické.

Čtěte také

„V tomto pořadu nerad mluvím o politice, neměl bych to dělat, ale bohužel to politika je. První politický problém je, že máme zhruba čtyřicet dní po volbách, které dopadly s velmi jednoznačným výsledkem, máme po podpisu koaliční smlouvy a pořád nemáme vládu. A nevypadá to, že ji tak brzo mít budeme,“ vypočítává biochemik.

„Prezident byl teď slavnostně odvezen do Lán v doprovodu řady sester a lékařů. A teď plánuje, že se bude postupně scházet s ministry. To znamená, že ta vláda prostě nebude. Současná vláda pak konečně začíná něco dělat, ale dlouho se tvářila, že už je vlastně v opozici. A nová vláda ještě nenastoupila. To je bohužel situace, která je v naší epidemické situaci výbušná a musíme o tom mluvit, protože jde o součást našeho problému.“

Jmenujte novou vládu co nejrychleji, protože jsme v kritické situaci, která se musí řešit.
Jan Konvalinka

Druhým politickým problémem je pak podle Konvalinky pandemický zákon.

Čtěte také

„To je ale vina jak opozice, tak vlády, že náš současný pandemický zákon de facto znemožňuje dělat celoplošná opatření. Nemůžeme udělat žádná opatření, která by měla celostátní působnost, a vláda má svázané ruce. Jakékoliv opatření udělá, také jí ho Nejvyšší správní soud zruší, protože nepostupuje podle zákona. Ale podle tohoto zákona se ani postupovat nedá. Čili jediné, co vládě zbývá, je vyhlásit nouzový stav, což se jí samozřejmě hrozně nechce,“ uzavírá výčet problémů, do kterých jsme se teď dostali.   

Kdyby mohl Jan Konvalinka poslat prezidentovi do Lán vzkaz, vyzval by ho: „Jmenujte novou vládu co nejrychleji, protože jsme v kritické situaci, která se musí řešit.“

Návrhy pětikoalice už nestačí

Pětikoalice, tedy dohodnutá vláda ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a Starostů, ve středu zveřejnila svůj plán na boj s covidem. Mezi hlavní cíle patří okamžitě přeočkovat všechny klienty domovů důchodců a s pečovatelskou službou pomocí mobilních očkovacích týmů a také posílit očkování třetí dávkou všech rizikových skupin.

Čtěte také

„Je to všechno príma a správně, ale nestačí to. Když se teď bavíme o rizikových skupinách, tak v tomto rozjetém epidemickém stádiu jsou to už prakticky lidé nad padesát let a bezpochyby také všichni nad šedesát. Čili je to správně, ale nebude to stačit,“ komentuje Konvalinka návrhy budoucí vlády. 

Sám by doporučoval rychle rozjet mobilní očkovací týmy, které by ale měly dostat adekvátně za svou práci zaplaceno a měly by očkovat v odlehlých částech země. „A opět otevřít velká očkovací centra,“ uvažuje.    

Ve statistikách bychom měli odlišovat ty, kteří jsou více než půl roku po druhé dávce, a dávat je buď zvlášť, nebo k neočkovaným.
Jan Konvalinka

„Ve statistikách bychom pak měli odlišovat ty, kteří jsou více než půl roku po druhé dávce, a dávat je buď zvlášť, nebo je připočítat k neočkovaným. A to je strašně důležité,“ radí Konvalinka a pokračuje:

Čtěte také

„Doporučujeme to po celou dobu a teď už se to snad objevuje i v materiálech opozice a mluví o tom i současná vláda, že bychom měli zkrátit období pro přeočkování ze šesti měsíců na pět.“

Mělo by se to týkat hlavně starších lidí a rizikových kategorií, protože přeočkovat v příštích týdnech všechny nemáme šanci stihnout.

„Je to strašně důležité. Problém totiž je, že vy se nemůžete ani zaregistrovat dřív, než uplyne šest měsíců. Slyšel jsem dokonce od premiéra, že to není možné dřív, protože tak je to naprogramované. Jako člověku, který se s počítači potkává posledních třicet čtyřicet let, mi to přišlo jako velmi slabá výmluva. To se prostě musí nějak zařídit,“ nabádá.

Ti lidé – je jich málo, ale jsou –, kteří mají dvě dávky očkování a teď nám leží na JIP, tak by tam nemuseli být.
Jan Konvalinka

Problém je, že než se člověk k očkování vůbec dostane, tak nejde o šest, ale o sedm měsíců, což je podle Konvalinky opravdu pozdě. 

Zároveň uklidňuje, že ani po šesti měsících od očkování nešlo o zbytečný krok: „Není to naštěstí tak, že by dvě dávky byly po šesti měsících neúčinné. Takřka ale nejsou účinné proti přenosu choroby, takže ji lidé roznášejí a mohou být infikováni. S postupujícím věkem jsou stále méně chráněni proti velmi těžkému průběhu a smrti.“

Biochemik prorektor UK pro vědu a výzkum a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka odpovídá i na vaše otázky. Pošlete nám své dotazy související s novým typem koronaviru na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz.

Jak přesně účinnost vakcín klesá? „To číslo někde mezi 50 a 70 procenty u těch nejstarších, což je pořád relativně slušná ochrana. Ale třetí dávka to samozřejmě dramaticky zvyšuje, a to až na 95procentní ochranu. Čili ti lidé – je jich málo, ale jsou –, kteří mají dvě dávky očkování a teď nám leží na JIP, tak by tam nemuseli být,“ uzavírá Jan Konvalinka.   

Celý pořad Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup
Spustit audio

Související