Covid a nová vláda? Svými předvolebními sliby si tedy hodně zúžili manévrovací prostor, míní šéfredaktor Cikrt

22. listopad 2021

Zdravotnictví došlo na hranu svých možností. Vlivem pandemie je prázdná nejen státní kasa, ale i kasa zdravotních pojišťoven, myslí si šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Co bude dále, bude muset rozhodnout nová vláda. „Měl by vzniknout nějaký dokument, který by říkal, co bude třeba udělat hned příští měsíc,“ říká v pořadu Osobnost Plus.

To, že programové prohlášení budoucí vlády neobsahuje nic na téma koronavirus, Cikrta nepřekvapuje.

Čtěte také

„Je těžké napsat do vládního programového prohlášení něco, aby to třeba za rok ještě platilo. Programové prohlášení je dokument, ke kterému se během celého volebního období neustále vracíme a obava, že tam napíší něco, co za rok nebude platit, byla velká,“ myslí si šéfredaktor, který býval mluvčím ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).  

„Nevadí mi, že to není v programovém prohlášení, ale někde by to být mělo. Budoucí vláda říká: ,Ještě jsme nepřevzali odpovědnost, ještě je tady předchozí vláda.‘ To všechno beru. Ale teď mají čas něco vytvořit. Ještě než požádají sněmovnu o důvěru, měli by také říci, jak si představují další řešení pandemie.

Pojišťovny jedou nadoraz 

Co se týče financování zdravotnictví, Cikrt připouští, že náznaky, jak ho chce nová vláda řešit, v programovém prohlášení jsou. 

Čtěte také

„Jsou hodně schované. Připouští určitou debatu a snad zavedení dobrovolného doplňkového zdravotního pojištění. Bohužel mi tam chybí snaha legalizovat možnost doplatit si na výkon, který není hrazený. Pro systémové řešení tady řadu let, ať je vláda pravicová nebo levicová, není nějaká velká vůle,“ konstatuje.

České zdravotnictví se podle Cikrta v tomto nebo příštím roce nezhroutí. Připomíná, že v souvislosti s naprosto bezprecedentním navýšením plateb za státní pojištěnce vládou Andreje Babiše (ANO), tam přiteklo hodně peněz. Je ale otázka, co bude v budoucích letech.

„Opravdu to byl obrovský skok, ale na druhé straně jsou desítky miliard výdajů na péči spojenou s covidem. Takže vláda bude stát před problémem, jak ve financování pokračovat dál. A nějaké další mimořádné peníze už mít nebude, odhaduje.

Systém je totiž nastavený tak, že zdravotní pojišťovny jedou neustále nadoraz a rezervy mají jen minimální.

Pokud jde o covid, tam si budoucí vláda hodně zúžila prostor předvolebními sliby.
Tomáš Cikrt

„Paradox je v tom, že koncem roku bude ve zdravotních pojišťovnách maximum peněz, jaké kdy pojišťovny měly. Financování je neustále v růstu, ale vždy se to vyčerpá až na doraz. Takže nebudou finance na další mimořádné výdaje. A co se může pak stát? Jsou dvě možnosti. Buď stát opět přispěje víc, anebo přistoupí k restrikcím. Ty mohou být třeba ve zpožďování plateb poskytovatelům, nebo ve škrtání zdravotní péče,“ naznačuje.

Takto to podle něj může nějakou dobu fungovat. Než se celý systém zadrhne. „Samozřejmě toto nejsou dobré výhledy. Tento a příští rok vyřešeny jsou, ale další léta, pokud se neudělají nějaké razantnější kroky, bude problém,“ myslí si Cikrt.

Nová vláda bude muset pokračovat 

Nová koalice má podle Cikrta v oblasti zdravotnictví vysoce kompetentní lidi, domnívá se ale, že celkové politické zadání nevede k systémovým změnám. Očekává pouze nějaká kosmetická vylepšení.

Čtěte také

„Pokud jde o covid, tam si budoucí vláda hodně zúžila prostor předvolebními sliby. Například, že nedopustí lockdown. Nebo slova budoucího ministra školství, že jen přes jeho mrtvolu budou zavřeny školy. Já bych se toho v situaci, kdy jsme stále v exponenciální křivce bál. Navíc nová vláda se zavázala šetřit. To jsou věci, které jdou proti tomu, co pravděpodobně pandemie dál přinese,“ říká.

Nový kabinet sice podle něj nemůže sebrat to, co je ve zdravotním pojištění, problém ale vidí v tom, že nebude mít z čeho ho podpořit navíc.

„A pak vidím celkový přístup lidí z nové vlády k pandemii. Spíš patří k těm, kteří hodně dbají na svobodu nás všech. Na to lidi nezatěžovat opatřeními. Ale pandemie se vyvinula tak, že nová vláda bude muset nakonec pokračovat v tom, co načala vláda, která tu teď je,“ uzavírá Tomáš Cikrt.

Poslechněte si celou Osobnost Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , kbr

Související