Když se do platů ve zdravotnictví pletou politici, systém může zkolabovat, varuje gynekolog Dvořák

29. září 2021

Vláda rozhodla, že státním zaměstnancům navýší plošně platy o 1400 korun. Zdravotnické odbory ale žádaly plošný růst o 3000 korun pro sestry a deset procent pro lékaře. „O plošné navýšení nejde, hovoříme o navýšení tarifu, který představuje asi 50 procent příjmu zdravotníků. Jde tedy o obdobu navyšování základní mzdy,“ upřesňuje předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Předseda Rady poskytovatelů Vladimír Dvořák zdravotní péče nesouhlasí.

„Považujeme tento požadavek za absurdní a mimo realitu. Obecně tarify považujeme za relikt dob minulých a demotivující prvek ve mzdách,“ tvrdí Dvořák, který je také předsedou České gynekologické a porodnické společnosti.

„Tento nelegitimní požadavek demotivuje schopné, bere managementu možnost odměnit pracovníky, které potřebuje. To paradoxně vede k odchodu schopných, protože když musí zdravotnické zařízení dát i těm, které nepotřebuje, nemůže pak dát dost těm, které skutečně potřebuje,“ tvrdí předseda.

S vládou jednáme o platech, v konkrétních zařízeních jednáme o tarifech. Tabulky nejsou relikt.
Dagmar Žitníková

Žitníková ale namítá, že zkušenosti v lůžkových zdravotnických zařízeních jsou jiné:

Čtěte také

„Vyjednávání o tarifech a tabulkových platech je naprosto běžná věc po celé Evropě. S vládou jednáme o platech, v konkrétních zařízeních jednáme o tarifech. Tabulky nejsou relikt.“

Tarif představuje asi padesát procent z celkového příjmu zdravotníka. „Takže prostor dvacet třicet procent na osobní ohodnocení tam vždycky je na to, aby se ohodnotili ti ostatní. Není to tedy pravda,“ reaguje na Dvořákovy výtky Žitníková.

Někdo si může dovolit zvýšit mzdy výrazně víc, než odbory navrhují, někdo si to dovolit nemůže.
Vladimír Dvořák

„V nemocnicích jsem velice často a dobře se orientuji v tom, jak jsou tam nejen lékaři placeni. Také ne všechna lůžková zařízení jsou stejně výkonná, jsou mezi nimi obrovské rozdíly. Takže někdo si může dovolit zvýšit mzdy výrazně víc, než odbory navrhují, někdo si to dovolit nemůže. Za tato zařízení by ale neměli rozhodovat odboráři nebo politici,“ žádá předseda.

A dodává, že odbory navrhují nesystémová a ve světě ne úplně běžná řešení. „Běžně o úhradách zdravotní péče rozhodují kompetentní, tedy zástupci poskytovatelů a zdravotních pojišťoven. Politici se do toho příliš nepletou, a když pletou, systém může začít kolabovat.“

Žitníková: Výběr je vyšší, než se čekalo

Dnes je na účtech zdravotních pojišťoven 61miliard, připomíná Žitníková. „Výběr je větší, než se předpokládalo, takže pan doktor nemá pravdu. Nikdo si neumí představit, co sestry, ošetřovatelky, sanitáři a lékaři zažili. A platy měli teď vyšší, protože odsloužili víc směn, než měli v popisu práce, takže si peníze opravdu zaslouží.“

A upozorňuje, že gynekologický segment, který reprezentuje právě Dvořák, si vyjednal šestnáctiprocentní navýšení úhrad meziročně. „Patří k těm šikovnějším.“

Nikdo si neumí představit, co sestry, ošetřovatelky, sanitáři a lékaři zažili. A platy měli teď vyšší, protože odsloužili víc směn.
Dagmar Žitníková

„Paní Žitníková buď vůbec nic neví o úhradách, nebo záměrně lže,“ reaguje Dvořák.

„Nárůst v našem segmentu není šestnáct procent, jak tvrdí, ale čtyři procenta jako všude jinde. Ano, určitě někdo potřebuje zdravotnické odbory, mnozí nejsou jejich členy a nepotřebují je. Ano, byly vypjaté situace a lidé si zasloužil vyšší odměny. Ale také byla oddělení, kde nedělali skoro nic a dostávali plný plat.“

Čtěte také

Čísla, ze kterých předsedkyně vychází, jsou prý z ministerstva zdravotnictví. „Určitě nelžu, čísla padla na jednání v pondělí a byl to také důvod, proč se nedohodlo navýšení platů, protože rozdíly mezi jednotlivými segmetny jsou obrovské, někde došlo i k propadu příjmů až o osmnáct procent,“ obhajuje pozice zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

„Máme čísla mnohem podrobnější, která vznikají z toho, co platí plátci. Ministerstvo nás neplatí, takže nevím, odkud paní Žitníková svá čísla má. Náš segment nikdy nerostl neproporčně k ostatním, jednání jsou korektní a segmenty by samy mezi sebou nepřipustily, aby jeden rostl na úkor druhého,“ konstatuje Vladimír Dvořák.

Poslechněte si celou debatu, otázky klade Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související