Končíme, protože nemáme co testovat. Nemůžu dobrovolníky držet v pohotovosti, vysvětluje Konvalinka

9. červen 2020

Iniciativa Akademie věd České republiky, která nabízela státu pomoc s testováním na onemocnění způsobené novým typem koronaviru, končí. Proč se dobrovolníci z řad vědců rozhodli stáhnout do zálohy?

Prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky Jan Konvalinka stále považuje za zásadní budovat testovací kapacity.

To se ale bohužel podle dostupných informací neděje, říká Konvalinka. A souvisí s tím i plánované ukončení akademické iniciativy, v rámci které jednotlivá pracoviště testování nabízela.

„K 15. červnu přecházíme do zálohy. Končíme, protože nemáme vzorky, protože nedochází k masivnímu testování,“ vysvětluje koordinátor celé akce s tím, že akademici o víkendech zbytečně stojí v pohotovosti. Navíc u přístrojů, které by mohly sloužit na něco jiného.

Velká testovací kapacita, kterou jsme nabízeli, nebyla 100% využita.
Jan Konvalinka

Konvalinka přitom považuje za chybu, že stát nezajišťuje plošné testování ohrožených skupin, jako jsou například senioři, kteří jsou případnou nákazou ohroženi na životě. V tuto chvíli se rutinně testují jen lidé s příznaky a jejich blízké okolí, pacienti přijímaní k hospitalizaci nebo osoby čekající na chirurgický zákrok.

Odborníci, kterým podle biochemika patří slova díků za tvrdou práci na nenaplněném projektu, prý ale nadále zůstanou v připraveni v záloze – ochotní v případě potřeby pomoci.

Stačí chytrá karanténa?

Jan Konvalinka se obává, že chytrá karanténa tak, jak v Česku funguje dnes, zatím jako plnohodnotná příprava pro budoucnost nestačí. „Ještě nemáme technologické, ani informatické metody. A podle mých informací nemáme připravené testovací kapacity, abychom mohli zvládnout případnou druhou vlnu.“

Jana Konvalinky se můžete ptát i vy! Napište nám své otázky související s koronavirem a onemocněním covid-19 na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz. Biochemik bude hostem Barbory Tachecí každé úterý a čtvrtek od 10:35 do 11 hodin na Plusu.

Mobilní aplikaci eRouška má podle biochemika ještě stále příliš málo lidí. „Je potřeba začít velkou přesvědčovací kampaň, aby se lidé nebáli a byli ochotní ji používat,“ myslí si.

„Na jednu stranu rozumím obavě lidí před zneužitím dat, ale je třeba vážit rizika a výhody. Troufal bych si tvrdit, že výhody jsou v tomto případě potenciálně větší.“

Proč se nemusíme bát psů, ale na kočky si máme dát raději pozor? Je na místě obava ze vzniku rezistence viru? A proč je špatná analogie nemoci covid-19 s onkologickými onemocněními? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Janem Konvalinkou.

autoři: Barbora Tachecí , marz
Spustit audio

Související