Vojtěch vs. Prymula? Vzájemný nesoulad trvá už řadu let. Někdy od zrušení projektu čínské medicíny, tvrdí šéfredaktor Cikrt

21. květen 2020

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula by mohl být vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Vládě to v pondělí navrhne premiér Andrej Babiš (ANO), tvrdil v ČT. Co by vlastně jako zmocněnec měl dělat, a proč chce odejít z ministerstva?  

Čtěte také

Roman Prymula už minulý týden oznámil, že chce  na ministerstvu ke konci května skončit. Odchod z úřadu prý plánoval dlouho, jenže přišla pandemie. Zatím má Babiš jen jeho předběžný souhlas.  

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) odchod komentoval tak, že si už ani nedokáže představit, že by Prymula ve funkci náměstka neskončil. Prý mu vadí jeho výroky pro média nebo to, že s ním o svém odchodu nemluvil jako první. Proč mezi nimi vznikla nevraživost, kterou sám náměstek označil jako vlažné vztahy? 

„Je to mnohem delší (historie) než celá koronavirová krize. Trvá to (mezi nimi) už několik let,“ prozrazuje ve vysílání Českého rozhlasu Plus šéfredaktor Zdravotnického deníku a bývalý mluvčí rezortu Tomáš Cikrt.

Kvůli čínské medicíně? 

„Celé to vzniklo ve chvíli, kdy se Vojtěch stal ministrem… Tehdy byl na ministerstvu jen krátce, když došlo k problému kolem čínské medicíny. Ministr totiž naslouchal spíš jiným odborníkům (než svému náměstkovi). Lidem jako je (Štěpán) Svačina, který se proti této medicíně velmi vyhranil. Nakonec Vojtěch celý projekt zrušil. Tam někde, podle mého, vznikl vzájemný nesoulad,“ vysvětluje.    

Čtěte také

Prymulu ministr Vojtěch „zdědil“ po svém předchůdci Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), který ho jmenoval náměstkem. Ještě předtím byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, ale před lety ho z funkce odvolal ještě jiný bývalý ministr, a to Svatopluk Němeček (ČSSD). 

Zatím to vypadá, že o Prymulu stojí hlavně premiér. Proč si tak padli do noty? „Prymula se stal populární tváří boje proti covidu, a premiér nechce populárního člověka ztratit,“ myslí si Cikrt. Mohlo by v tom být i něco víc.

„Ať si o Prymulovi myslíme cokoli, v prvních dnech pandemie se opravdu osvědčil. Jako člověk, který dokázal být razantní a který zvládl přesvědčit premiéra, a to nebylo vůbec snadné. Tedy aby se přijala protipandemická opatření. Takže Česko zareagovalo relativně včas a účinně… Byl prostě u toho. Určitě měl vliv, protože to je profesor s duší vojáka, takže razantní člověk.“

Důležitá bude náplň práce

Cikrt dodává, že kdyby žádný Prymula neexistoval, tak bychom to pravděpodobně zvládli taky. Česko má řadu vzdělaných epidemiologů, a „nakonec bychom se zřejmě vydali stejnou cestou. Ale ta razance na začátku Babišovi jistě imponovala. To byl, dle mého, důvod, proč se nakonec nechal přesvědčit.“

Čtěte také

Bývalý mluvčí rezortu a dnes šéfredaktor odborného zdravotnického listu Cikrt upozorňuje i na to, že důležitá bude nová náplň práce Prymuly, „protože až dosud jsme žádného vládního zmocněnce pro zdravotnictví nikdy neměli. Kdyby jeho práce měla být zaměřena na konkrétní vědecké projekty, nebo na oblast osvěty, tak by se to ani nemuselo křížit s kompetencemi ministerstva zdravotnictví,“ dodává na Plusu.

Celý rozhovor Jana Bumby si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související