Končí úřednický ping-pong. Spolupracovali jsme, aby se stavební řízení zrychlilo, shodují se poslanci Dostálová (ANO) a Havránek (ODS)

24. březen 2023

Sněmovna v pátek projednala novelu stavebního zákona. Vláda i opozice se shodly na nutnosti zrychlení a zjednodušení řízení. „Bude pouze jedno povolovací řízení, na kterém v systému bude pouze jedno odvolání do vyšší instance. V zákoně byly zachovány i pevně stanovené lhůty,“ popsal obsah novely ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Nyní bude stačit podat jen jednu žádost, navíc se zkrátí čekací lhůty, povolení by mělo být možné získat už po třiceti dnech.

„Lhůty jsou sice stanoveny, ale budou bohužel nevymahatelné, protože nemáme zastupitelnost úředníků. Když se nedodrží lhůty, tak se nebude dít vůbec nic, protože to nebude moci přebrat někdo jiný,“ rozebírá možná úskalí znění novely poslankyně za hnutí ANO a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Čtěte také

Původní návrh tuto možnost obsahoval. Dodržování lhůt tak bude záviset na jednotlivých úřadech, aby na postup úředníků dohlédly. „Základ je na obcích s rozšířenou působností a na krajích,“ dodává Dostálová.

„Vada to na kráse je. Nicméně jsem přesvědčen, že i díky existenci fikce souhlasu budeme schopni dodržovat lhůty a bude tedy docházet k plnění,“ vysvětluje rozhodnutí Jiří Havránek, poslanec ODS a člen rozpočtového výboru Sněmovny. „Cílem je, aby stavební řízení zůstalo dostupné v regionech a zůstala klasická síť, na kterou jsme zvyklí.“

Konec přehazování při odvoláních

Novela totiž pozměňuje soustavu stavebních úřadů původního zákona. Centrální stavební úřad nevznikne a rozhodování o stavbách tedy zůstane na krajských a obecních úřadech. Ty navíc nebudou mít obce s rozšířenou působností ve své kompetenci. Nově však vznikne úřad dopravních a energetických staveb, který bude mít na starost strategické stavby.

Je to opravdu dobrý stavební zákon, nejen pro stavebníky, ale i pro úředníky.
Jiří Havránek

„Končí ten úřednický ping-pong, to přehazování při odvoláních. To jsou všechno důležité kroky pro zrychlení výstavby. Řešili jsme i integraci stavebních řízení pouze na obce s rozšířenou působností a zmenšení tím sítě stavebních úřadů,“ říká Havránek. „Byl to jeden z návrhů, které ministerstvo při přípravě zákona posuzovalo, nicméně na tom nebyla shoda.“

V zákoně skutečně ponecháváme všechno dobré, co měl nový stavební zákon, který byl schválen ještě naší vládou.
Klára Dostálová

Podle Dostálové je ale i tento systém příliš křehký, například nemoci by tak mohly fungování úřadu zcela ochromit. „Postupem času i malé obce přijdou na to, že by bylo daleko efektivnější mít to koncentrované na obcích s rozšířenou působností,“ uvažuje poslankyně. „Bohužel na malých stavebních úřadech nikdy nebude tolik úředníků.“

Jeden úřad, jedno razítko

„Jsem přesvědčený, že systém opravdu není složitý. To, co se podařilo ve Sněmovně upravit pozměňujícím návrhem, který řeší celou stavební soustavu, přinese zrychlení staveb,“ říká Havránek. Zrychlení by se mělo týkat strategických staveb i těch běžných.

Čtěte také

Podle novely totiž pro zahájení stavby bude stačit pouze jedno razítko od jednoho úřadu. „Spolupracovali jsme jak koalice, tak opozice. A naším hlavním zájmem bylo, aby se zrychlilo stavební řízení. V zákoně skutečně ponecháváme všechno dobré, co měl nový stavební zákon, který byl schválen ještě naší vládou,“ popisuje Dostálová.

„Stavební zákon bude opravdu maximem možného a kompromisem mezi návrhem Kláry Dostálové a současnou koalicí. Je to opravdu dobrý stavební zákon, nejen pro stavebníky, ale i pro úředníky,“ uzavírá Havránek.

V celém pořadu se také dozvíte, jak se podle novely budou posuzovat černé stavby nebo proč zůstávají v platnosti samostatné pražské stavební předpisy a zda se mohou rozšířit i na další města či jak se promění účast nezávislých organizací na povolovacím řízení. Provází Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , mwal
Spustit audio

Související