Žádné obálky, žádné přidělování. Chci zavést transparentní elektronické aukce pro nájemní byty, nastiňuje náměstkyně primátora Alexandra Udženija

„Nám to takto na Praze 2 funguje léta a myslím, že to je opravdu nejlepší způsob, jak nakládat s bytovým fondem,“ vyjadřuje se k elektronickým aukcím Alexandra Udženija. V pořadu K věci mluvila také o dalších plánech v nové funkci.

Praha má po téměř pětiměsíčním vyjednávání nové vedení. Alexandra Udženija z ODS bude zastávat funkci náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví. Stávající pozici starostky Prahy 2 se chystá opustit.

„Vždycky jsem říkala, že nebudu mít dlouhodobý souběh. Akorát jsem prosila všechny včetně veřejnosti o čas, abych mohla řádně předat svoji agendu. Mám ještě dva malé rozjeté projekty, které bych ráda dokončila a myslím si, že ten nejdelší termín, kdy by k tomu mělo dojít, by bylo červnové zastupitelstvo Prahy 2.“

Jako jednu z velkých priorit hlavního města Prahy v sociální oblasti vidí Alexandra Udženija navýšení kapacit v domovech pro seniory.

„Protože to našim starším občanům dlužíme. Já se teď musím podívat na projekty, které jsou rozjeté. Myslím, že jsme spíš schopni rychle zvýšit kapacity někde ve stávajících domovech pro seniory. Stavět něco nového je nejtěžší. Ty byrokratické procesy jsou tak strašně dlouhé, že i já jsem z toho úplně v šoku.“

Pražský bytový fond

Zkušenosti z Prahy 2 se jí prý budou hodit, jedna z věcí, kterou by chtěla zavést pro celou metropoli, jsou transparentní elektronické aukce pro nájemní byty. „To je jediný transparentní a férový způsob, jak si můžou všichni Pražané žádat o nájemní byt, žádné obálky, žádné přidělování, žádné seznamy,“ popisuje Udženija.

Na volný byt se můžou jít zájemci nejdříve podívat, potom se uskuteční elektronická aukce, kde bude dána vyvolávací cena.

„A ten, kdo nabídne nejvíce, dostane nájemní smlouvu. Na Praze 2 ta pravidla už máme, takže já je můžu jenom převzít a začít implementovat. Takže to bude v řádu týdnů, možná nějaký měsíc, ale rozhodně to bude rychle.“

Jaké projekty chce ještě ve funkci starostky Prahy 2 dotáhnout do konce? Jaké jsou její plány ve zdravotní oblasti? Bude řešit i chybějící dětskou zubní pohotovost? Poslechněte si celý rozhovor.

Související