Komentátor Pečinka: Třetina lidí je dnes na dně, třetina na polodovolené a ti poslední táhnou celou společnost

16. únor 2021

Česko podle Bohumila Pečinky dostalo v neděli čtrnáct dní k dobru. „Politické strany dostaly možnost projednat věci, které před sebou dlouho vršily a nebyly schopné vyřešit.  Zodpovědnost za to, co bude, má ale výhradně vláda,“ zdůrazňuje komentátor časopisu Reflex. A doufá, že se strany dohodnou na úpravě protiepidemických opatření. Plošné zákazy podle něj totiž vedou k tomu, že je společnost rozdělena na třetiny, které si spolu nerozumí.

„První třetina jsou lidé, kteří, kdybych měl citovat jedné písničky Karla Kryla, ryjí držkou zemi. Pro velké vrstvy lidí u nás se stává situace z finančního hlediska i z hlediska normálního života absolutně neúnosnou. Pak je třetina, která si vybírá něco jako polodovolenou – mají plný plat a omezený provoz, často jsou na home officech. A pak je třetí třetina, která tu společnost dneska zatím táhne,“ popisuje komentátor na Plusu.

Čtěte také

Zmiňovaná první třetina společnosti je přitom už na konci sil a kompenzace podle něj zdaleka nejsou takové, jak se prezentují v médiích.

„Zajímavé je, že když o tom mluvím s lidmi z akademické sféry nebo ze státní správy, že tomu vůbec nevěří. To staročeské rčení, že sytý hladovému nevěří, je přesně na tuto dobu. Je to jako když člověk mohl projít 50. lety a když moc nechtěl, nevěděl o pracovních táborech a o zavírání politických odpůrců. Čili je to něco podobného, i když máme sociální sítě, i když jsme hyperkomunikační společnost, myslím, že první třetině společnosti moc nikdo nevěří a ona se dříve nebo později vzbouří,“ předpovídá.

Rozdělil celostátní a regionální politiky

Pečinka souhlasí s názorem, že se premiérovi Andreji Babišovi (ANO) podařilo neprodloužením nouzového stavu ve sněmovně hodit zodpovědnost za stav v zemi na opozici.

Čtěte také

„Došlo k tomu, co se na sociálních sítích označuje počeštěným anglickým termínem – vyhajpovat. Podařilo se přepálenou a medializovanou formou zdůraznit, že příčinou všeho nebezpečí v této zemi je, že se nevyhlásí nouzový stav. A podařilo se absolutně zamlžit, že se nebavíme o opatřeních, která evidentně nefungují. O tom, jak je změnit, jinak nastavit,“ míní.

Poukazuje i na to, že dosavadní vládní koalice ČSSD a ANO tolerovaná KSČM se rozpadla, ale vláda si nedokázala zajistit novou většinu v Poslanecké sněmovně. „V normální zemi, když se rozpadne vládní koalice, musí se vytvořit jiná. Tato věc byla ale zapřena a začalo se najednou pořád mluvit o nouzovém stavu. Ale povinností premiéra je mít většinu. Tohle měla vláda udělat,“ naznačuje.

Opozice se nemůže pořád spolupodílet na vládní odpovědnosti, musí plnit svou úlohu.
Bohumil Pečinka

Pokud si premiér nenajde novou většinu, musí jednat s opozicí, které také musí něco nabídnout.

Čtěte také

„Babiš, ať jednal s Piráty a hnutím STAN nebo s ODS a trojspolkem Spolu, jim nevyšel vstříc. Jejich návrhy na vládě ani nepředložil. Nemohl tedy čekat, že pro nouzový stav zvednou ruku. V té chvíli začalo marketingové hajpování, že když nebude nouzový stav, bude smrt, přeplněné nemocnice. A v atmosféře vydírání smrtí a strachem se Babišovi podařil taktický tah, že rozdělil celostátní a regionální politiky v opozičních stranách,“ komentuje dohodu premiéra a hejtmanů na vyhlášení nouzového stavu.

A pokračuje: „Takže taktickou variantou – rozděl a panuj  dosáhl svého. Ale je to na čtrnáct dní. Je to dílčí, malá výhra v celé situaci. Takhle to dlouhodobě nejde. Ať nabídne nějaké z opozičních stran účast ve vládě. Nebo ať udělá něco standardního. Ale přenášet odpovědnost na opozici, která má z hlediska demokratického systému kontrolovat vládu…  Ona se nemůže pořád spolupodílet na vládní odpovědnosti, ona musí plnit svou úlohu,“ říká Pečinka.

Největší krize hnutí ANO

Komentátor připouští, že hnutí ANO je v tuto chvíli v největší krizi za celou dobu vládnutí. „Minimálně podle průzkumu veřejného mínění. Protože ho po pěti letech někdo předstihl minimálně v jednom průzkumu a v dalších se mu přiblížil,“ míní.

Čtěte také

Krize má podle něj několik pater. Tím prvním je fungování centrálních orgánů ve vztahu k epidemii. Odráží to podle něj situaci, ke které dochází v posledních měsících.

„Vlastně z velkých protiepidemických opatření, která byla prezentována veřejnosti, jako semafor, PES, trasování, testování, registrace na očkování, výběr distributorů, celostátní koncepce očkování zůstala pachuť. Protože nefungují,“ popisuje.

Druhá krize je uvnitř vládní koalice. Pečinka v této souvislosti mimo jiné připomíná vyjádření místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Ondřeje Veselého k vládním zasedáním.

„Že mají děsivý rámec, kdy devět ministrů jmenovaných ANO téměř nemluví a přijímá jen pasivně věci. To neříká opozice, ale představitelé vládní koalice, kteří jakoby nespojují budoucnost s hnutím ANO. Takže další věc je krize uvnitř vládní koalice, krize na centrální úrovni. Ono se to samozřejmě všechno proplétá a pak se to zrcadlí ve volebních preferencích,“ vysvětluje komentátor Bohumil Pečinka.

Poslechněte si celou Osobnost Plus. Ptá se Barbora Tachecí.

Spustit audio

Související