Petr Holec: Nejdřív koalice SPOLU, teď nouzový stav. V ODS to vře

13. únor 2021

ODS nevzkvétá. Po verdiktu Ústavního soudu, který zrušil volební systém, strana řeší, jestli se jí vyplatí zůstat ve volební trojkoalici SPOLU, kterou uzavřela s TOP 09 a lidovci, protože by na tomhle spojení nakonec mohla spíš tratit.

A během jednání o prodloužení nouzového stavu pro změnu hejtmani ODS apelovali na opoziční poslance, aby se s vládou nějak dohodli.

Čtěte také

Je jasné, na koho tři hejtmani a jedna hejtmanka ODS mířili primárně: samozřejmě na poslance vlastní strany, na koho jiného. „My jako hejtmani prostě musíme zajistit fungování krajů a naše pozice je prostě jiná než pozice poslanců... Žádáme tedy vládu i naše poslance, aby s maximální mírou odpovědnosti hledali zodpovědná řešení, která nám všem umožní zvládnout dobu, která nás čeká a která rozhodně ještě nebude jednoduchá,“ napsali čtyři zmínění politici v čele s jihočeským hejtmanem a členem vedení ODS Martinem Kubou.

A třeba hejtman Vysočiny za ODS Vítězslav Schrek dokonce přímo podpořil prodloužení nouzového stavu až do vyjasnění dalšího postupu bez něj. Hejtmani ODS nejsou sami. Ne že by snad zmínění představitelé krajů chválili vládu, to určitě ne; jen jim vadí, že se z nouzového stavu stal ve sněmovně symbol nesmiřitelného politického boje, zatímco v terénu jsou to oni, kdo s pandemií v první linii bojuje. Pro ODS je nicméně příznačné, že se v tom znovu angažuje Kuba, který si naplno užívá svůj politický comeback.

Strana znervózněla

Právě ambiciózní šéf Asociace krajů krátce předtím řekl, že po verdiktu Ústavního soudu ztratila trojkoalice SPOLU smysl své existence, kterým je pouze maximalizace volebního zisku. V ODS to totiž kvůli zmíněné koalici už delší dobu vře a stejně tak před volbami roste i nespokojenost s vedením dua Petr Fiala a Zbyněk Stanjura. Volební preference ODS dlouhodobě stagnují a spojení s TOP 09 a KDU-ČSL, kterým jinak hrozí vypadnutí ze sněmovny, straně nic moc nepřidává. Zato jí bere místa na jediné společné kandidátce.

Čtěte také

Kuba nedávno řekl, že vše kromě vítězství ve volbách bude pro ODS v koalici jasný průšvih, který na úspěch tentokrát nepřebarví ani kreativita předsednictva strany. Jenže poslední výzkumy volebních preferencí řadí koalici SPOLU až na třetí místo, když na ANO a koalici Pirátů se STAN ztrácí nějakých sedm procent hlasů. Právě Kuba taky poslední dobou mediálně zastínil nevýrazného Fialu, když do boje s pandemií za opozici vrhl konkrétní praktická opatření, hlavně ohledně očkování.

ODS dlouho držela jednota, jenže pár měsíců před volbami jí začal ujíždět vlak a strana logicky znervózněla. Hlasy voličů, na které ODS myslela, sbírají spíš Piráti a STAN. Fiala sice rád veřejně opakuje, že bude příštím premiérem, jenže i on sám nejspíš vidí, že možná bude spíš prvním šéfem ODS, který se premiérem nikdy nestane. ODS se samozřejmě dilema ohledně koalice SPOLU ještě vrátí, to je jasné. A stejně tak i to, že skončil dlouhý „klídek“ profesora Fialy.  

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio