Petr Holec: Proč se společné opoziční fronty nejvíc bojí ODS?

9. leden 2021

Strany „opobloku“ se šikují do dvou antibabišovských volebních front: ODS, TOP 09 a lidovci do trojkoalice SPOLU, zatímco druhý blok skládají Piráti a STAN.

Asi nejhlasitějším „presumptivním“ premiérem je šéf ODS a volební lídr SPOLU Petr Fiala, ironie ale je, že právě ODS může ve společné koaliční vládě skončit jako nejslabší. To ostatně ukázal i nedávný duel Miroslava Kalouska a Jana Zahradila na Twitteru.

Čtěte také

Šéf poslanců TOP 09 Kalousek sice slibuje, že v letošních sněmovních volbách už nebude kandidovat, současně ale říká, že nikam neodchází a své „poradenské“ služby kromě vlastní strany skromně nabízí i ODS a lidovcům. Takže teď na Twitteru napsal, že příští vláda ODS, TOP 09 a KDU-ČSL připraví Česko na přijetí eura. Na to mu europoslanec a člen předsednictva ODS Zahradil odepsal, že žádné euro určitě nebude. A ozval se i Fiala.

Ten serveru Novinky řekl, že přijetí eura není tématem a že ODS „nemusí a nebude měnit svoji pozici“. Logicky: ODS už do odmítnutí eura investovala nemalý politický kapitál. Právě pod vedením Fialy dokonce pořádala petici pro českou korunu a žádala trvalou výjimku z přijetí eura. Jenže pro euro nejsou jen trojkoaliční TOP 09 a lidovci, ale i Piráti a STAN. „Že se nám podařilo do smlouvy zanést podporu zavedení eura v ČR, je pro mě osobně malým předvánočním dárkem,“ napsal na Facebooku šéf STAN Vít Rakušan.

Čtěte také

Euro samozřejmě není „pouze“ měna. V případě jeho přijetí musí Česko splňovat takzvaná konvergenční kritéria, do kterých patří i deficit státního rozpočtu nebo inflace. A jejich splnění zásadně ovlivňuje socioekonomickou politiku vlády, protože bez peněz zůstávají volební sliby jen sliby.

Vztah k Evropské unii

Koaliční přečíslení ovšem ODS hrozí i v zahraniční politice, ze všech pěti stran je totiž suverénně „nejméně přátelská“ k EU. A to včetně věčného tématu migrace, která už delší dobu výrazně hýbe i domácí politikou.

Jenže Piráti i TOP 09 jsou k migraci mnohem vstřícnější. A nejen k ní – obě strany jsou obecně sociálně mnohem liberálnější než konzervativní ODS. I proto se pražská ODS stále nemůže smířit s tím, že by trojkoaliční volební kandidátku v Praze vedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která svou stranu stočila k progresivní levici. Hlavní město je totiž tradiční volební baštou ODS. Strana tady navíc vyhrála poslední místní volby a TOP 09 porazila i v posledních sněmovních volbách.

ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN i Piráti se zatím snaží veřejně prezentovat spíš jen to, co je spojuje, aby společně vůbec došli k volbám. Jenže ty jsou případně jen začátkem, konečným cílem je až společná koaliční vláda. A ta na rozdíl od předvolebních deklarací často spíš rozděluje, než spojuje. ODS by se tak ve společné vládě mohla dočkat paradoxu: bude mít sice možná premiéra, v některých klíčových věcech ale bude nejslabším článkem koalice.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související