Petr Holec: Piráti vyplouvají na vítěznou plavbu. Dožene je vlastní pirátství?

6. prosinec 2020

„Míříme na 25 procent a výš,“ vyhlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš, když se tento týden stal volebním lídrem strany a možná i dvojkoalice se STAN pro příští sněmovní volby.

Bylo to zajímavé načasování. Zhruba ve stejnou dobu se totiž Piráti dostali pod nepřátelskou palbu některých ekonomů i „přátelskou“ palbu opobloku a svých příznivců. Doba pirátské nevinnosti tak končí.

Čtěte také

Je samozřejmě ironie, že Piráty nyní dostihl zrovna návrh Mikuláše Ferjenčíka na zdanění prodeje akcií ve výši 20 milionů korun a víc, které jsou v držení déle než tři roky – pirátský poslanec jej přibalil ke sněmovnou schválenému daňovému balíku premiéra ANO Andreje Babiše. Česko totiž není úplně akciovou zemí. Jenže 23procentní zdanění míří i na podnikatele, kteří léta budovali svou firmu a chtějí ji prodat. A stejně tak i na mladé podnikatele nebo investory technologických start-upů.

Někteří z nich považovali Piráty za svou generačně i technologicky spřízněnou stranu, útok na jejich peníze je ale probral. Ozvali se proto mladí a úspěšní podnikatelé, jako třeba Oliver Dlouhý z Kiwi nebo Jan Řežáb, který se umístil v žebříčku „30 pod 30“ amerického Forbesu. A nejen oni. „Pirátské návrhy nejen v ekonomické oblasti byly strašákem od začátku existence Pirátské strany, jenom Piráti nebyli tak silní, aby jejich nápadům veřejnost věnovala dost pozornosti a uvědomovala si, že Piráti jsou kolektivisti jak řemen,“ komentovala to ekonomka Markéta Šichtařová.

Co vzkázal Pirátům Vašo Patejdl

A palba přišla i ze spřáteleného opobloku. Pražská buňka ODS pustila na web koláž, která dělá z Pirátů tradiční pirátské lupiče, zatímco z politiků ODS ochránce soukromého vlastnictví. Právě s ODS se sice Piráti přetahují o roli nejsilnější opoziční strany i „presumptivní“ premiérství jejich lídrů, současně jsou si ale obě strany souzené k vládní spolupráci, pokud chtějí porazit Babiše a dostat ANO z vlády. A loupežnictví nebývá nejlepším programem.

Čtěte také

Piráti si zatím užívali bezstarostnou plavbu, při které prostě slibovali změnu a o voliče nejvíc „olupovali“ tradiční pravicové strany. Necelý rok před sněmovními volbami ale přichází klasická předvolební řež. A v ní Piráty čeká palba právě kvůli jejich ambivalentnímu vztahu k soukromému vlastnictví. V Praze totiž už před časem vystrašili lidi nápadem sledovat elektroměry v soukromých bytech a neúspěšně ostřelovali i evropskou směrnici o autorských právech.

Podle ní musí velké firmy jako Google platit za obsah, který si zdarma pro vlastní byznys „vypůjčovaly“ od tradičních médií a i díky němu inkasovaly většinu příjmů z reklamy. Piráti argumentovali svým partajním krédem, že internet je jejich mořem, kde je všechno všech. „Krást se prostě nemá,“ vzkázal jim naopak člen skupiny Elán Vašo Patejdl, když si do svého loňského silvestrovského videa bezplatně a bez povolení na webu vypůjčili logo známé kapely. Není to proto určitě naposled, co to Piráti uslyší.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.