Petr Fischer: Bod obratu – vítězství už není v rukách Andreje Babiše

15. únor 2021
Společný vystoupení Pirátů a Starostů k plánu na zvládnutí pandemie, na snímku zleva Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Průzkumy volebních preferencí možná ztratily dávnou auru přesného odrazu situace, stále je to ale zajímavé politické vodítko, které – když už nic jiného – naznačuje trendy v rozložení sil. Z tohoto hlediska je důležitý i čerstvý průzkum agentury Kantar pro ČT, který vůbec poprvé po letech přiřknul volební prvenství dvojkoalici Piráti a STAN, jenž by podle agentury vyhrála volby s téměř 30 procenty hlasů a porazila by ANO o tři procenta.

Dobré preference pro Piráty a Starosty i pro trojkoalici SPOLU, spojující ODS, TOP 09 a lidovce, hlásily i průzkumy jiných společností, ten Kantaru byl symbolicky první, který potvrzuje oprávněnost ambice vítězit.

Čtěte také

Piráti a STAN mají dle průzkumů obrovský volební potenciál, který už vyčerpanému ANO chybí. Možnosti tu jsou, teď to nezkazit, což může být ještě hodně těžká disciplína. Z hlediska volební psychologie je podstatné, že porážka ANO je nyní potvrzená reálná možnost, s níž mohou voliči ve své volbě hrát.

Až do vypuknutí pandemie covidu-19 se zdálo, že Andrej Babiš a jeho hnutí nemůže v Česku prohrát parlamentní volby. Babiš, který nemá žádné názory, nestojí nikde, proto může být kdykoliv kdekoliv, dělal populární politiku. A když se mu v tomto okouzlování voličů snažila vyrovnat ČSSD, dokázal zisky přitáhnout na svou stranu.

Babiš není lídrem

Covid-19 ukázal, že Babišův sociální dumping v čase krize nefunguje. Příliš rychlá proměna názorů a nevyhraněnost postojů vytváří v pandemii dojem nervózní nejisté těkavosti.

Čtěte také

Babiš není oním lídrem do nepohody, někdo, o koho se dá opřít, jak se možná ještě mohlo někomu zdát v časech snadného růstu, k němuž vláda nepotřebovala nic přidávat, protože ekonomický stroj běžel sám od sebe jako hodinky. Babiš není vlastně lídrem vůbec, příliš se lituje, nedokáže vyjednávat kompromisy, ustupuje prezidentovi, nechá se vláčet okamžitými změnami nálad.

Přesto má ANO v průzkumech stále 26 až 28 procent. Je to méně, než mělo, ale je zřejmé, že pokles je jen v počáteční fázi. Skutečný úprk voličů od ANO může nastat při prodlužování pandemických opatření, která Babišův vyzdvihovaný krizový management zkrátka nezvládá, proto ta špatná, až katastrofální čísla.

Čtěte také

Masové přelévání voličů k Pirátům a STAN se zatím nekoná, je ale zjevné, že někteří se přesvědčit nechávají, i ti, co dosud nevolili, a že jde už o trend, ne o náhodný příklon. Proč Piráti a STAN? Piráti jsou jediná protestní strana přitahující mladší lidi i ty starší, osudově zklamané nedávnou politickou minulostí; navíc strana, která ve sněmovně pracuje, jak si všiml i prezident Zeman, který Piráty veřejně uznal jako relevantní politickou sílu.

STAN je pro většinu politika regionální, která se v pandemii osvědčila jako solidní základ, o nějž se dá opírat. Starostové získávají důvěru tam, kde je nejpevnější, tedy v obcích. A opět ten paradox: jdou cestou, kterou v politice doporučoval současný prezident, od obcí a krajů do velké politiky.

Petr Fischer

Piráti a STAN a SPOLU by podle průzkumu dali dohromady bezmála 50 procent hlasů. Začínají tedy být relevantní silou, která může nahradit Andreje Babiše. Má to prakticky jedinou podmínku: vydržet až do voleb bez větších rozepří.

Průzkumy naznačují rostoucí důvěru a ta také, když už ji ztrácí premiér, může vyhrát oběma koalicím příští volby. Na průzkumy se spoléhat nedá, natož na nich stavět, ale dnes je z nich už zřejmé, že česká politika se dostala do bodu obratu, zatím jen v omezeném, ale zásadním smyslu. V jakém? – Rozhodnutí už není v rukou Andreje Babiše, ale někde úplně jinde.

Autor je komentátor časopisu Euro

autor: Petr Fischer
Spustit audio