Andrej Babiš: Kdo neschválí nouzový stav, bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů

12. únor 2021
Výrok týdne

Čtvrteční debata ve sněmovně o prodloužení nouzového stavu se „zvrhla“ ve vzájemné obviňování, kdo víc hazarduje se zdravím a životy občanů. Jestli opozice, nebo vláda. 

Dá se říct, že se o „výkop“ této vyhrocené debaty postaral už ve středu premiér Andrej Babiš (ANO), když během návštěvy Srbska vzkázal opozici, že neschválení nouzového stavu znamená odpovědnost za smrt občanů.

Tak pokud někdo zítra (ve čtvrtek) neschválí nouzový stav, tak bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. A pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko. Nemá to nic společného s rozpočtem, nemá to nic společného s ničím. Má to společného s tím, že pokud máme bojovat proti covidu, tak musíme dělat nějaká opatření. Pokud chce někdo odvolat armádu (z nemocnic) a kolaps našeho zdravotnictví, tak prosím, ať si to vezmou na triko.
Andrej Babiš

Babiš tak před novináři kritizoval, že opozice na jednání o prodloužení nouzového stavu přináší rozpočtová témata. Jeho slova ale nenašla odezvu mezi poslanci a opozice pro prodloužení nouzového stavu ruku nezvedla. Někteří naopak žádali od premiéra omluvu.

Pokud vláda nesáhne k opětovnému vyhlášení nouzového stavu, přestanou některá opatření platit. Podle dosavadních vyjádření některých hejtmanů to ale vypadá, že o opětovné vyhlášení opravdu požádají.

Ptáme se

Byla na straně opozice vůle se dohodnout? Andrej Babiš jí vyčítá, že se chtěla bavit o rozpočtových záležitostech, které s nouzovým stavem nijak nesouvisí, ale bylo to tak? Nesledujeme vlastně už v přímém přenosu ostrý start volební kampaně? 

Výrok týdne s Renatou Kropáčkovou najdete v audiozáznamu. Hosty byli komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček a politolog a analytik České televize Kamil Švec.

Spustit audio

Související