Kněz Orko Vácha: Mučedníci byli ti, kdo pohrdali smrtí, sebevrazi ale pohrdají životem

9. říjen 2024

Říká se, že kdo mluví o sebevraždě, nikdy ji neudělá. „To je obrovský omyl, může to tak být, ale taky vůbec nemusí,“ zdůrazňuje katolický kněz, etik a biolog Marek Orko Vácha. A dodává slova Tomáše Halíka, podle kterého ten, kdo zaměňuje špatnou náladu s depresí, plete si rýmu s rakovinou.

Čtěte také

„Kdo má depresi, je nemocný. Je to choroba, která člověka ,chytí‘ stejně, jako chřipka nebo covid. A rozhodně to není vina nemocného a stojí zato brát prášky, jako jsou třeba antidepresiva,“ zdůrazňuje Vácha.

Pro věřící byla v historii sebevražda vždy považována za hřích. „Někdy v 19. století se o mučednících říkalo, že to jsou ti, kteří pohrdají smrtí. To ale byli třeba bojovníci, kteří tvrdili, že jsou v životě důležitější věci než jeden biologický život. Zatímco o sebevrazích se tradovalo, že pohrdají životem. 

„Sebevrah vlastně říká: ,Přírodo, tvoje krása mi nestojí za to, abych tady kvůli tobě žil. Lidé, vaše láska, kterou mne milujete, mi nestojí za to, abych tady s vámi dál byl‘,“ doplňuje.

Čtěte také

„Vždy, když mi nebylo úplně dobře, byla mou kotvou příroda. Kdyby se mi úplně všechno pokazilo, vezmu batoh, stan, vyberu pár korun a pojedu se někam rok cárat po Skandinávii nebo jinde. A budu naprosto šťastný,“ přiznává kněz Vácha. 

„Pro mne osobně bude smrt smutnou událostí. Opustím tento vesmír, modré nebe, stromy, květiny a samozřejmě lidi,“ doplňuje s tím, že dobrovolně by to nikdy neudělal. 

Je sebevražda hřích?

„Se špetkou humoru dodám, že sebevražda je vlastně hřích krádeže. Židovství a křesťanství vnímají život člověka jako dar. Jako úkol, během kterého se máme něco naučit. Původně nám Bůh dává dar času, který máme na této zemi. A když ho Bohu vrátíme, tak ukradneme to, co nám Bůh dal – to je sice trošku zvláštní konstrukce, ale tak to je.“ 

„Sebevražda tedy je vnímána jako hřích. Musím k tomu dodat, že dřív se sebevrazi opravdu pohřbívali za hřbitovní zeď. Přátelé, to byl silný vzkaz těm živým: Nedělejte to,“ uzavírá. 

Celé Hovory Renaty Kalenské a Marka Orko Váchy najdete v audiozáznamu.

 

autoři: Renata Kalenská , lup
Spustit audio

Související