Nejsem ani „Hej, Maďar“, ani „Hej, Slovák“. Jsem Evropan, říká vydavatel oceněný prezidentkou Čaputovou

13. únor 2024

V lednu 2024 převzal Koloman Kertész Bagala od prezidentky Zuzany Čaputové státní vyznamenání za aktivní podporu slovenské literatury. „Ukázalo se, že na Slovensku je velký potenciál, protože se lidé pokoušejí psát a mnozí jsou talentovaní,“ říká oceněný vydavatel o literární soutěži Poviedka, kterou založil na podporu perspektivních tvůrců.

„Velmi si vážím, že jsem cenu dostal právě od prezidentky. Je to skvělý člověk. Takovou političku jsme na Slovensku ještě nikdy neměli. A doufám, že někdy někoho podobného ještě mít budeme,“ raduje se z ocenění Bagala.

Čtěte také

Doma oba rodiče mluvili maďarsky, pořádně slovensky se naučil až ve škole. „Nejsem ani ,Hej, Maďar‘, ani ,Hej, Slovák‘. Považuji se za Evropana,“ říká. 

„Slovenská literatura mi prostě připadá atraktivnější, protože se ve slovenštině psalo o lidech, které jsem kolem sebe znal,“ vysvětluje vydavatel, kterému teď přináší radost pomáhat talentovaným slovenským spisovatelům. 

Ficova vláda ústy ministryně kultury nově říká, že na Slovensku chce pouze čistou slovenskou kulturu bez zahraničních vlivů. „Tomu já říkám ,Hej, Slovák‘. Nedá se totiž přikázat, aby člověk slovenskou literaturu miloval. To člověk buď dělá, nebo ne,“ polemizuje.

Výraz Hej, Slovák (také Hejslovák) je odvozený od názvu písně Hej, Slované (slovensky Hej, Slováci), kterou složil Samuel Tomášik v roce 1834 a která se později stala hymnou válečné Slovenské republiky a zároveň symbolickou písní nacionalistické Hlinkovy gardy.
Dnes se používá jako pejorativní označení osoby, která navenek přílišně zdůrazňuje svou slovenskost, obvykle jen slovy bez činů.

Jak se mu podařilo vyrovnat se syndromem vyhoření? A co pro něj znamená ocenění jeho práce, které nedávno převzal? Poslechněte si Hovory, ptá se Petr Vizina.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související