Kněz a vědec Alois Musil, přítel Arabů

10. srpen 2024

Tak mimořádně rozsáhlé, stejně tak jako významné, dílo po sobě zanechalo jen málo českých spisovatelů a vědců. Alois Musil patří mezi ně. Přesto však je jeho jméno veřejnosti stále skoro neznámé. Rodák z moravského Rychtářova byl cestovatelem, etnografem, kartografem, orientalistou a také katolickým knězem.

Byl přezdíván moravským Lawrencem z Arábie nebo českým Karlem Mayem. Jeho život jakoby se odehrál v některém z dobrodružných románů, které sám psal.

Alois Musil v roce 1896

Byl přítelem rakouského císařského dvora i Tomáše Garrigua Masaryka. Mezi Araby byl znám jako Músa ar Rueili či Músá šajch Číkí. Cesta nadaného chlapce ze spíše chudého selského rodu začala v Rychtářově nedaleko Vyškova.

Kněžskou dráhu započal z ryze pragmatických důvodů. Od dětství ho lákal Orient a tak se po gymnaziálních studiích vydal studovat do Jeruzaléma a do Bejrútu. Na přelomu 19. a 20. století navštívil opakovaně Blízký východ, kam se vydával na své geografické a etnografické výzkumy a studijní cesty.

Oblíbené „musilovky“

Prozkoumal a zdokumentoval řadu míst, která jsou zmiňována v Bibli a přispěl tak k novému pohledu na reálie Písma. Mezi jeho nejvýznamnější úspěchy ale patří objev pouštního zámečku Amra, který změnil dosavadní pohled na islámské umění.

Podpis Aloise Musila

O Blízkém východě napsal řadu odborných textů a zařadil se tak mezi významné orientalisty, jejichž dílo je citováno dodnes. Během první světové války se stal protihráčem Lawrence z Arábie, když byl rakouským císařským dvorem vyslán na Blízký východu, aby přesvědčil tamní kmeny k loajalitě vůči Osmanské říši. Neuspěl. Britové přišli dřív a nasadili víc peněz.

V nové Československé republice stál Alois Musil u zrodu Orientálního ústavu. Přednášel na Karlově univerzitě a psal: vědecké knihy a články i dobrodružnou literaturu pro mládež. Takzvané „musilovky“ byly tehdy oblíbenou literaturou a v leckteré domácí knihovně by se našly dodnes. Alois Musil zemřel v roce 1944 a záhy mělo být jeho jméno zapomenuto. Jako katolický kněz i jako muž, který měl blízko k TGM se stal postavou nežádoucí.

Rozhlasový dokument z cyklu Téma plus přibližuje osobnost Aloise Musila alespoň v základních obrysech. Pořad se natáčel v Praze, Rychtářově, Tel Avivu a Jeruzalémě.

Spustit audio

Související