Když testy odhalí pozitivního žáka ve čtvrtek, půjde třída do karantény. V pondělí ne, vysvětluje virolog Hirsch

7. duben 2021

Ve kterých okresech se od 12. dubna půjde do školy, se dozvíme v pátek. Jisté už ale je, že žáci budou muset „rotovat“ a dvakrát týdně podstoupí testování. Výtěrový antigenní test z okraje nosu na ně čeká v pondělí a ve čtvrtek. V případě pozitivního nálezu jsou ale pokyny ministerstva pro pondělí a čtvrtek jiné: pokud bude pozitivní žák zjištěn v pondělí, půjde na PCR test a ostatní zůstanou ve škole, ve čtvrtek už půjde do karantény celá třída, shrnuje virolog Ivan Hirsch.

Vysvětlení takového postupu je podle Hirsche poměrně jednoduché:

Čtěte také

Epidemiologové totiž sází na to, že když se děti tři dny před pondělním odběrem vzorku nesetkaly, je pravděpodobnost kolektivního přenosu mizivá. Naproti tomu ve čtvrtek už budou žáci pohromadě čtvrtý den a šíření nákazy ve skupině je tedy pravděpodobnější.

Přestože odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MESES) doporučovali přesnější PCR metodu, vláda se nakonec rozhodla jít cestou antigenních testů.

Také Piráti prosazovali přesnější testování ve školách, připomíná jejich poslanec Lukáš Bartoň, místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. „Místo toho, abychom dělali spolehlivé PCR testy a vyhodnocovali je v českých laboratořích, tak koupíme antigenní testy z Číny,“ zlobí se na vládní představitele.

Čtěte také

Dalším prostředkem pro udržitelnou školní docházku uprostřed pandemie je rotační výuka, při níž se budou děti střídavě učit v lavicích a doma.

„Ve škole bude najednou jen polovina žáků, kterým bude zaručeno, že budou dál od sebe, než kdyby byla škola plná,“ zdůvodňuje pravidlo Hirsch, který v tomto ohledu důvěřuje výpočtům epidemiologů.

„Nemůžeme se opírat o nic jiného než o to, co epidemiologové spočítají. A oni to umí, my ne,“ ubezpečuje virolog.

Hosty byli:
Lukáš Bartoň, Piráti, místopředseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
Jaroslav Jirásko, viceprezident Asociace ředitelů ZŠ
Ivan Hirsch, virolog, z Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd
Lukáš Valeš, politolog, Katedra veřejné správy Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni

Právě rotační výuka, kterou s podporou odborníků prosadil ministr školství Plaga (za ANO) proti vůli premiéra Andreje Babiše (ANO) by ale mohly stát za možným odvoláním šéfa resortu.

Spekulace o vyhazovu pro ministra školství, ale i zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přinesla v průběhu úterka televizní stanice CNN Prima News. Ve středu nakonec skončil ministr Blatný, novým šéfem resortu se stal ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související