To, že doporučujeme návrat části dětí do škol, není rozvolnění, zdůrazňuje viroložka Tachezy

6. duben 2021

Velikonoční svátky jsou za námi a před námi návrat dětí do škol. Ten by ale v žádném případě neměl znamenat pokyn k rozvolňování, varuje viroložka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MESES) Ruth Tachezy. „Počty hospitalizovaných sice klesají, jsou ale stále velmi vysoké. Ve většině regionů jsme pořád na úrovni maxima z loňského podzimu. Další pokles je proto více než nutný,“ přidává se šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Jak si Česká republika stojí z hlediska epidemiologického vývoje teď, není snadné upřesnit. „Velikonoce jsou takové malé Vánoce a bohužel znamenají menší datový blackout, protože významně poklesl počet prováděných testů a záchyty nejsou reprezentativní,“ míní Dušek a doufá, že moudřejší budou analytici zhruba ve druhé polovině týdne.

Čtěte také

Pokud jde o měřítka, která by měla ovlivnit návrat dětí do školních lavic, je ředitel ÚZIS kritikem výpočtu reprodukčního čísla na úrovni okresů: „Jedním z kritérií by měla být dynamika onemocnění – zda má epidemie v daném regionu, subregionu nebo okresu stále tendenci růst.“

Otevírání škol vnímá Ruth Tachezy jako minimum, které je za těchto podmínek možné povolit. „Nesmí to ale být kompenzováno tím, že rodiče půjdou do práce. Nejde o rozvolňování,“ zdvihá varovný prst.

Viroložka tvrdí, že odborníci z MESES byli za testování žáků citlivější PCR metodou, pro niž lze vzorky odebírat i méně nepříjemným způsobem než štětičkou z nosní sliznice. „Bohužel se ale trvá na antigenních testech,“ dodává.

Jak dál? 

Hosty byli:
Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky
Ruth Tachezy, viroložka, Přírodovědecká fakulty Univerzity Karlovy
Ondřej Moravčík, vedoucí oddělení tisku Policie České republiky
David Klimeš, komentátor, Aktuálně.cz

Neshody v debatách o zbytných a nezbytných opatřeních v České republice ostatně nejsou ojedinělé, připomíná komentátor Aktuálně.cz David Klimeš: „Je velmi nešťastné, že vláda rozhoduje ve sporu.“

Naráží tak mimo jiné na otevřenou kritiku tuzemského premiéra Andreje Babiše (ANO), mířenou na dva z jeho vlastních nominantů – šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného a ministra školství Roberta Plagu (oba za ANO).

Čtěte také

„Je otázka, jak dál. Asi je možné zrušit některé nelogické věci, na druhou stranu je nutné se nepustit do dalšího rozvolňování, kdy bychom se už potřetí rozjeli takovým způsobem, že bychom brzy dojeli do další uzávěry,“ konstatuje Klimeš.

Podle něho nyní ve sněmovně vládne absolutní chaos. „Máme menšinovou vládu, která má sama mezi sebou hodně sporů a ad hoc vytvořené většiny pro jednotlivé zákony.“

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související