Kateřina Procházková: Lidská práva v čínském pojetí

13. prosinec 2018

Nedávno jsme si připomněli 70. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

Shodou okolností, a nikoliv pouze v souvislosti s nadcházejícím jubileem, se pojem lidských práv začíná po letech zase vracet do mezinárodní i domácí české politiky.

Kateřina Procházková: Konstruktivní Tomáš Petříček v Číně

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se svým čínským protějškem Wang Im

Tento týden je bohatý na čínské události. Prezident Zeman se již posedmé setkal se svým „mladým přítelem“, generálním tajemníkem ÚV KS Číny Si Ťin-pchingem.

V mezinárodním měřítku začíná být koncept lidských práv znovu relevantní zejména v souvislosti s převýchovnými tábory v čínské Autonomní oblasti Sin-ťiang, známé též pod svým historickým názvem Východní Turkestán, kde je podle hodnověrných zpráv zadržován přes milion vězňů.

Převýchovné tábory, pro něž se v čínštině často používá přívlastek ťi-čung, čili „koncentrační“, pochopitelně budí pozornost světových médií i politiků. Naposledy se situaci v Sin-ťiangu věnoval „všeobecný periodický přezkum“ stavu lidských práv členských zemí Rady pro lidská práva při OSN v Ženevě.

Letos přišla řada na Čínu, shodou okolností právě v týdnu, kdy byl český prezident, ministr zahraničí a další politici na návštěvě dovozního expa v Šanghaji. Ke cti českých politiků, v tomto případě ministerstva zahraničí, slouží, že česká delegace byla jednou ze zemí, které v Ženevě vznesly požadavek uzavření táborů a propuštění vězňů.

Zemanova „ekonomická diplomacie“

Tento postoj zjevně koresponduje s novým důrazem na lidská práva nového ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Na české politické scéně je to v posledních letech dost nezvyklý jev.

Kateřina Procházková: Prezident Zeman bude zase v Šanghaji sázet jabloně

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho cínský protějšek Si Tin-pching se setkali na Pražském hradě

Prezident Zeman míří opět do lidové Číny na svou čtvrtou návštěvu v prezidentské funkci a v pořadí již sedmé setkání se svým čínským protějškem, generálním tajemníkem ÚV KS Číny Si Ťin-pchingem.

Že takový postoj nesdílí celá politická reprezentace, to bylo zřejmé právě v Šanghaji: zatímco prezident Zeman preludoval na klavír svůj oblíbený šlágr čínskému generálnímu tajemníkovi Si Ťin-pchingovi, podle pozorovatelů původci represivní politiky v Sin-ťiangu, ministr Petříček odhaloval pamětní desku židovským uprchlíkům v Šanghaji za druhé světové války. Odkaz na holocaust byl možná jemným signálem ohledně táborů v Sin-ťiangu.

Českého prezidenta ovšem přivádí kritika porušování lidských práv v Číně do varu, o čemž by mohl vyprávět dosluhující český velvyslanec v Pekingu Bedřich Kopecký. Petříčkovi to také dal při první příležitosti pěkně schytat. Ministr zahraničí podle něj prý nerozumí diplomacii. Zeman sice mluvil o Maďarsku, ale všichni víme, že takhle rozvášnit ho dokáže pouze Čína.

Zemanova vlastní „ekonomická diplomacie“ vůči Pekingu ovšem sama příliš profesionálně nepůsobí. To nám připomněla další událost, totiž soud s představitelem neziskového křídla CEFC Patrickem Ho, který je v New Yorku obviněn z rozsáhlé mezinárodní korupce, v niž figuruje i Hoův nadřízený, předseda CEFC Jie Ťien-ming.

Ten je, jak známo, Zemanovým poradcem, a to dokonce i poté, co v únoru zmizel a je vyšetřován z korupce dokonce i v Číně samotné. Prostě profesionalitu ve vztahu k Číně prohledat.

autor: Kateřina Procházková
Spustit audio

Související