Kateřina Procházková: Konstruktivní Tomáš Petříček v Číně

8. listopad 2018

Tento týden je bohatý na čínské události. Prezident Zeman se již posedmé setkal se svým „mladým přítelem“, generálním tajemníkem ÚV KS Číny Si Ťin-pchingem.

Za přítomnosti ruského premiéra Medvěděva mu dokonce na zahájení dovozního veletrhu v Šanghaji zahrál na piáno svůj oblíbený šlágr.

Petr Hartman: Prezident Zeman pomáhá Číně, co mu síly stačí

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

S Čínou bychom měli diskutovat nejenom o investicích a obchodu, ale také o lidských právech. Alespoň se takto vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Prezident se ve středu vrátil, ale část jeho doprovodu pokračuje v programu, mj. na jednáních v Šen-čenu se společností Huawei. Ta také během Zemanovy návštěvy podepsala memorandum o porozumění o vývoji sítí páté generace s českou společností PPF, majitelkou mobilního operátora O2.

Huawei je přitom z bezpečnostních důvodů vyloučena z veřejných zakázek v USA a v Austrálii. Jejich bezpečnostní služby specificky varují před účastí Huawei na sítích páté generace, které budou v budoucnu páteří nejen komunikační, ale i dopravní a jiné infrastruktury. V Austrálii nově přibyla právě v tyto dny další obvinění z účasti Huawei na špionážních operacích čínské vlády.

Zatímco hrál Zeman v Šanghaji čínským soudruhům na klavír, probíhal v Ženevě pravidelný univerzální přezkum stavu lidských práv v Číně. Univerzální přezkum jednotlivých států probíhá před Radou OSN pro lidská práva zhruba každé čtyři roky. Tentokrát byl o to dramatičtější, že právě za posledních pět let, tedy od nástupu Si Ťin-pchinga k moci, se dodržování lidských práv v ČLR prudce zhoršilo.

Otázka lidských práv

Členské země poukazovaly během přezkumu zejména na zavírání a mučení právníků, kteří v Číně hájili lidskopravní případy, a na hrubé porušování práv menšin v Tibetu a Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Ujgurové žijí pod dohledem moderního Velkého bratra. Mizí v převýchovných táborech, říká sinolog

Ujgurové ve městě Kašgar

„Žijí orwellovskou realitu v podmínkách 21. století za pomoci všech moderních technologií,“ popisuje každodenní realitu muslimské menšiny Ujgurů v Číně sinolog Ondřej Klimeš. Provincie Sin-ťiang, kterou obývají, je podle něj modelovým příkladem toho, že vznik a využití internetu nemusí vést k demokratizaci autoritářských režimů. Naopak: Čína umí systém dobře využít.

V této oblasti vyrostla v posledních dvou letech síť „převýchovných táborů“, kde je internován až milion Ujgurů, tedy zhruba desetina všeho místního původního obyvatelstva.

Nový český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) avizoval při nástupu do funkce větší důraz na dodržování lidských práv jako jednu z priorit české zahraniční politiky. Během návštěvy v Číně dostal příležitost tato slova proměnit v činy, nebo alespoň ve slova na té správné adrese.

Podle tiskové zprávy ministerstva zahraničí skutečně otázku lidských práv nadnesl na jednáních se svým čínským protějškem Wang Im. Co přesně řekl, není ze zprávy zřejmé, ale údajně zmínil českou pozici na periodickém přezkumu v Ženevě.

Ta podle dostupných informací věcným způsobem artikuluje konkrétní problémy, jako je právě situace ujgurské menšiny nebo pozavíraní právníci. To je skutečně konstruktivní přístup, který je třeba ocenit.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček v Šanghajském muzeu židovských uprchlíků odhalili plaketu připomínající pomoc Číny českým Židům, kteří prchali před nacismem
autor: Kateřina Procházková
Spustit audio