Kateřina Perknerová: Lidový Andrej Babiš

3. listopad 2022

Prezidentské předkolo vyvrcholí příští úterý, ale už nyní je jasné, že hlavní favorité jsou v osudí. Andrej Babiš, Pavel Fischer, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Mezi nimi se pravděpodobně rozhodne o budoucí hlavě státu. Vstupem šéfa ANO do souboje o Pražský hrad nabrala kampaň úplně jiné tempo. Lépe řečeno, nabral ho Andrej Babiš, který neváhal ani den a už se rozjel do regionů.

Začal Ústeckým krajem, kde kandidoval do Poslanecké sněmovny, a hlavně zde má nejpřirozenější voličskou základnu. Lidi nějakým způsobem zhrzené, státem opomínané, ponižované už jen tím, že se na ně ukazuje jako na ty ze strukturálně postiženého kraje.

Čtěte také

Když tady měla tehdy silná sociální demokracie potíže s hejtmankou Janou Vaňhovou a jejím partnerem Romanem Houskou a později trable se zneužíváním evropských dotací pro ROP Severozápad, nevěděla si s tím rady. Její tehdejší místopředseda Lubomír Zaorálek říkal, že je to zvláštní místo, kde lidé jako by ztratili naději. Potvrdil tím, že i Praha se na sever Čech dívala jako na temný kraj, s nímž se nedá nic moc dělat.

A teď do něj přijíždí prezidentský kandidát, miliardář, bývalý premiér a přináší přesně to, po čem zdejší obyvatelé prahnou, tedy slib, že s ním bude líp. Při oznámení své kandidatury uvedl, že prezident zdaleka není bezmocný, může vládě do práce hodně mluvit, chodit na její zasedání, doporučovat, korigovat, naléhat.

Soupeř je premiér Fiala

Čtěte také

Babiš tím promyšleně buduje obraz úplně jiné hlavy státu, než o jaké budou mluvit jeho soupeři. Pavel, Fischer i Nerudová se úzkostlivě drží ústavního rámce a jím daných prezidentských pravomocí. Při pohledu na počínání Miloše Zemana tvrdí, že funkci pojmou naprosto jinak. Jako státníci, kteří sjednocují, motivují, udávají tón a jdou příkladem.

Na to Babiš nehledí. V projevu sice hovořil o pozitivním a férovém klání, ale nikdo z jeho rivalů tomu nevěří. Podle matadora české polistopadové scény a dlouholetého poslance ODS Marka Bendy Babišovi nejde o prezidentský úřad, neboť ví, že jeho dosažení je pro něj nereálné.

Využije ovšem kampaň a zhruba dva miliony získaných hlasů k tomu, aby se prohlásil za vůdce opozice s velkou podporou občanů, jenž má nárok na premiérské křeslo. Proto vše postaví na negaci pětikoaliční vlády, která pro tuzemské obyvatele nic nedělá, zato jezdí do Kyjeva domlouvat nějaké nereálné poválečné obchody.

Čtěte také

Je věcí každého prezidentského aspiranta, jak na tuto strategii odpoví. Reagovat by ale měla především Fialova vláda. Andrej Babiš pořád zůstává předsedou nejsilnějšího opozičního hnutí a jeho hlas nyní výrazně zesílil. Pokud se ministři a vládní poslanci dohadují v přímém přenosu kvůli výši a rozsahu daně z neočekávaného zisku, je to vlna na Babišův mlýn. Zvláště když ve veřejném prostoru zaznívají otázky, zda rozhodující část kabinetu, jak v případě energetických firem, tak bank, neustoupila tlaku českých oligarchů.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Proto se má zdanění týkat jen šesti největších bankovních domů a windfall tax má být zavedena až příští rok, tedy nikoliv zpětně. Přitom deficit státního rozpočtu hrozivě narůstá a predikce stomiliardového příjmu právě díky mimořádné dani se nejeví reálnou.

A pokud je hlavním tématem debat posledních dnů instalace fotomontáže na fasádě ministerstva vnitra, není to asi věc, která by zrovna obyvatele Ústeckého kraje trápila. Každý přešlap či nedomyšlenost vládní sestavy nyní Andrej Babiš zúročí. Jeho reálným soupeřem totiž zřejmě není trojice uchazečů o Pražský hrad, ale premiér Petr Fiala.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.