Karel Hvížďala: Proč je ruská armáda rozvrácená

9. duben 2022

Putinova image taktického a strategického génia je v troskách. Bombardování měst a civilních cílů udělalo z Ruska a Putina mezinárodního vyvrhele. Rusko bude muset asi zaplatit reparace ze svých aktiv zmrazených v zahraničí, píší média.

Analytici se shodují na tom, že ruská armáda byla odhalena jako Potěmkinova armáda: špatná taktika, selhávající vybavení, špatné zpravodajské informace a nízká morálka. Proč tomu tak je? Na to se pokusil odpovědět americký analytik Alan Gould z univerzity TROY v Alabamě.

Čtěte také

Kromě vážné korupce, která odsává rozpočet vyčleněný na modernizaci armády, a ignorování institucionální integrity, jak se o tom píše na celém světě, kvůli ruským luxusním jachtám a sídlům v Kensingtonu, v Londýně, která z těchto peněz byla pořízena, Gould přichází s tezí, že příběh je mnohem podivnější.

Tvrdí, že ruská vojenská slabost není náhodná, ale záměrná. Podle něj agresivní válečné štvaní je jen součást ozdoby Ruska, které není a nebylo vojenskou diktaturou, protože armáda pro Putina nikdy nebyla mocenskou základnou. A asi nikdy nemohla být, protože on, jako bývalý příslušník KGB, upevňoval po celou dobu svou vládu pomocí složek tajné policie.

Obava z armády

Čtěte také

Armádu naopak považoval za hrozbu a podnikl kroky, cituji, „aby zůstala vykastrovaná a nízko na totemu jeho léna“. Gould připomíná příběhy těch, kteří prokázali jakoukoliv kompetenci, iniciativu nebo schopnost koordinace a byli za to suspendováni nebo zabiti. Proto se hovoří o náhlých epidemiích ruských generálů, kteří páchají sebevraždy.

Rovněž není náhodou, podívají-li se na strukturu armády odborníci, že ruský poddůstojnický sbor prakticky neexistuje, a ještě podivnější je, že organizovaný zločin bez trestu pravidelně nutí ruské vojenské jednotky, aby jim předávaly ochranné peníze, vybavení a zbraně. Moderní armáda v Rusku je vlastně snadnou kořistí.

A to dovoluje autorovi dojít k závěru, že Rusko není policejní stát, ale gangsterský stát, protože mafie jsou hlavní větví Putinova režimu a tvoří významnou složku mocenské základny. Jako důkaz uvádí estetiku snímků a propagačních triček, které oslavují Vagnerovu skupinu, ruskou žoldáckou společnost, která je nasazena v poslední době i na Ukrajině.

Karel Hvížďala

Ta má jako symbol lebku s kladivem – to je odkaz na jejich video, které běhalo na sociálních sítích, se záznamem mučení dezertérů syrské armády s použitím kladiva. Proto můžeme konstatovat, že Putinova armáda není ani opravdovou ozbrojenou složkou, ale byla vytvořena jen k posílení atmosféry strachu, k terorizování civilistů a páchání válečných zločinů. Skutečné armády se Putin bojí, aby neohrozila jeho režim. My můžeme dodat: Situace na Ukrajině, a zvláště masový hrob v Buči, tyto závěry stvrzuje.

Autor je publicista

Spustit audio

Související