Karel Hvížďala: Dahrendorf, ČSSD a Česko po sněmu ANO

18. únor 2019

Společnost Kantar zveřejnila minulý týden informaci, že ČSSD by ve volbách mohla získat jen 5 procent.

Stejně jako těsně před tím Sanep přisoudil této straně 5,7 procenta.

Lukáš Jelínek: Nový název ani prezident Zeman ČSSD nespasí

Sjezd ČSSD v Hradci Králové

Vzbudit pozornost se dá různě. Sociální demokracii se to povedlo v posledních dnech dokonale, a to u jejích voličů současných i bývalých - námětem na přejmenování partaje s více než stočtyřicetiletou historií.

Vzpomněl jsem si na známého německého politologa a ředitele London School of Economics Ralfa Dahrendorfa. Ten již v 90. letech na přednáškách ve střední Evropě varoval před následky marginalizace levice. Bohužel ho tu nebral skoro nikdo vážně.

Zdůvodňoval to hlavně sbližováním se levice s pravicí. Říkal, že pravice byla vždy pragmatická a levice sociální s optimistickými filozofickými vizemi. V okamžiku, kdy dovolí, aby tato témata převzala pravice, jako to u nás udělalo později ANO, ztratí své poslání.

Tvrdil tehdy, že tato změna bude zvláště nebezpečná ve střední Evropě. „Nebojím se návratu komunismu, nevěřím v možnost obnovy totalitního systému. Vidím však, že autoritativní řešení je vcelku reálné. Nechť se občané starají o své záležitosti a my se postaráme o stát, hospodářský rozvoj, o klid a pořádek v ulicích.“

Nebezpečný model Singapur

Na jeho slova jsme zapomněli, ale – bohužel – došlo na ně: Pan prezident snil v TV  Barrandov v červnu 2018 o tom, aby byl jediným ústavním činitelem a premiér chce od počátku své politické kariéry řídit stát jako svou firmu.

Petr Holec: Nakousnuté jablko ČSSD

Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vyšlápla k funkci místopředsedkyně ČSSD a v rámci sběru krajských nominací potřebovala být vidět.

Dokonce chce pro všechny úředníky postavit  vládní čtvrť, aby je měl blízko sebe a těsně před víkendovým sněmem prohlásil, že chce být premiérem ještě šest let.

Pan Dahrendorf v této souvislosti hovořil o modelu Singapur, kde většina podniků patří státu, které produkují 60 procent HDP. Tento model, kde v některých zemích místo státu drží většinu velké korporace, se uskutečňuje i jinde a my se k němu můžeme brzy přiblížit.

Pokud sociální demokraté podlehnou tlaku na odvolání ministra zahraničí pana Petříčka či ministryně práce a sociálních věcí paní Maláčové, která je pro partnery ve vládě z ANO rovněž trnem v oku, jejich preference mohou klesnout pod pět procent.

Jiří Leschtina: Ministr Petříček v poli nástražných min

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Málokdo z ministrů minulých vlád vstupoval do úřadu s tak mizerným až nedůstojným renomé jako ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Důsledek takového kroku by byl zřejmý: pak totiž by prezidentovi a premiérovi jen asistovali v ovládnutí celé země a vzdálili se ještě více svým sociálním představám i optimistické vizi.

Sociální demokraté však v celé Evropě ztratili odvahu se proti redukci politiky na ekonomiku postavit. A právě tato jejich slabost umožnila vítězství egoistického pragmatismu maskovaného u nás hnutím, které je pro všechny, a narušila zásadní rovnici naší civilizace, která byla založena na rovnováze mezi stabilitou a změnou, mezi blahobytem a solidaritou.

Model Singapur, v kterém se zhlédli naši dva nejsilnější političtí představitelé, v těchto dnech hovořil premiér třeba o inspirativní daňové reformě v Singapuru, je ale nebezpečný v tom, že místo rovnováhy chce zavést pořádek.

Karel Hvížďala

Tento model je v některých východních zemích skutečně dočasně úspěšný, ale proti naší civilizaci má jednu zásadní nevýhodu: utlumuje individuální rozvoj, zvědavost a kladení nebezpečných otázek, bez kterých se neobejde žádná dynamicky se rozvíjející evropská společnost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.