Karel Barták: Grilování v Evropském parlamentu

30. září 2019

Aby nová Evropská komise mohla začít úřadovat, musí ji schválit Evropský parlament. Toto schvalování není žádná formalita, ale velmi náročné cvičení, jehož výsledek není vůbec předem jistý.

Čtěte také

Tím spíš, že parlament zvolený v květnových volbách nemá příliš v lásce Ursulu von der Leyenovou, šéfku Evropské komise nominovanou proti vůli parlamentu premiéry členských zemí v červenci. Začátkem října se v Bruselu a ve Štrasburku bude odehrávat malé politické drama, které se dá považovat za dobrou ukázku demokratické praxe na úrovni Evropské unie.

Grilování v europarlamentu

Každý z 26 komisařů obdrží od příslušného výboru Evropského parlamentu podrobný dotazník, na který písemně odpoví. Poté do výboru osobně přijde a podrobí se grilování, které může trvat několik hodin. Nejtěžší dotazy bude dostávat od poslanců, kteří jsou odborníky na rezort, jímž byl komisař pověřen, a kteří patří k jiným politickým uskupením než grilovaná osoba. Často jsou nejhorší političtí odpůrci z jeho vlastní země. Pokud výbor dospěje k závěru, že kandidát neobstál, může ho povolat k dalšímu slyšení, nebo ho odmítnout.

To se přihodilo před pěti lety Alence Bratušekové, bývalé slovinské premiérce, kterou výbor parlamentu sejmul 112 hlasy proti 13, protože o svěřeném portfoliu energetiky skoro nic nevěděla. Slovinsko pak muselo navrhnout novou kandidátku, Violetu Bulcovou.

Čtěte také

Problémy měl i španělský kandidát Miguel Arias Cañete, kvůli podezření z vazeb na ropné koncerny, nebo maďarský Tibor Navracsics, jehož popis práce musel být na popud parlamentu upraven tak, aby neobsahoval citlivé politické kompetence. To kvůli jeho blízkosti k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

V navrženém týmu Ursuly von der Leyenové je také několik riskantních případů. Rumunská Rovana Plumbová pověřená dopravou čelí ve své zemi od roku 2017 podezření z korupce či napomáhání korupci. Janusz Woljciechowski, polský kandidát na komisaře pro zemědělství, je zase vyšetřován evropským protikorupčním úřadem OLAF kvůli nesrovnalostem v cestovních výdajích v době, kdy byl europoslancem.

Francouzská Sylvie Goulardová, které byl svěřen mocný úřad správy vnitřního trhu EU, bude muset vysvětlovat, proč ji policie vyslýchala kvůli podezření ze zpronevěry evropských fondů ve prospěch politického hnutí En Marche prezidenta Emmanuela Macrona.

Přípravy na slyšení

Europoslanci si velmi pravděpodobně smlsnou opět na maďarském kandidátovi, jímž je tentokrát bývalý ministr spravedlnosti Lászlo Trocsányi. Budou se ptát, jak může člověk, který se zasadil o podřizování justice výkonné moci ve své zemi, zajišťovat její nezávislost v kandidátských zemích. Troscányi má mít v nové komisi na starost mimo jiné balkánské státy a budoucí rozšíření Evropské unie.

Čtěte také

V generálních ředitelstvích Evropské komise se nyní horečně pracuje na přípravě těchto slyšení. Úředníci připravují pro nové komisaře podkladové materiály, které musí být co nejsrozumitelnější a nejúdernější. Ty pak kompletují speciální přípravné týmy, které také s uchazeči o vysoké funkce nacvičují dialog v parlamentu a vymýšlejí všechny možné varianty otázek, jež by mohly při grilování padnout.

Parlamentní logika velí, že pokud by levicoví poslanci sestřelili pravicového kandidáta, bude se pravice pokoušet o odvetu a naopak. Takže v bruselském mraveništi bude veselo. Tím spíš, že na závěr budou poslanci v plénu schvalovat celé kolegium Evropské komise, tedy včetně Ursuly von der Leyenové. Bude se tedy s napětím čekat i na to, jak dopadne v jejím rodném Německu vyšetřování podivných smluv s externími poradenskými firmami v době, kdy ona byla ministryní dopravy…

Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.