Karel Barták: Co je evropský způsob života?

23. září 2019

Tato otázka vzrušuje v posledních dnech spoustu lidí v evropských institucích v Bruselu.

Nastolila ji nechtěně budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, když portfolio jednoho z nominovaných místopředsedů komise nazvala „ochrana evropského způsobu života“.

Čtěte také

Od té doby se na ni valí kritika, že se dopustila úlitby krajní pravici, že nadbíhá populistům a že musí název této funkce změnit. Von der Leyenová se brání, že naopak „evropský způsob života“ není a nesmí být výsadou evropské krajní pravice a že jde o pozitivní pojem, jehož naplňování je smysluplné a chvályhodné. 

Co se přesně stalo? Když nominovaná předsedkyně Evropské komise před týdnem oznámila složení svého týmu a rozdělení portfolií, zaujala barvitostí, poetičností a zejména neurčitostí některých z nich. Zejména pár místopředsedů budoucí komise dostalo názvy, které toho mnoho neřeknou.

Vedle zmíněné „ochrany evropského způsobu života“, která připadla řeckému místopředsedovi Margaritisovi Schinasovi, je to třeba „vztahy mezi institucemi a předvídavost“ pro slovenského Maroše Šefčoviče nebo „ekonomika pracující pro lidi“ pro lotyšského Valdise Dombrovskise.

Solidarita, klid a bezpečnosti

Řada klasických rezortů – sociální politika, vzdělávání nebo kultura – přitom v názvech portfolií chybí a je třeba se ponořit do četby podrobných sdělení ke každému portfoliu, aby se zjistilo, kdo přesně za co odpovídá.

Čtěte také

Margaritis Schinas se tak má starat vzdělávání, rozvíjení dovedností a kvalifikací, ale také o prosazování legální migrace pro evropský pracovní trh, integraci cizinců a o oslabování dopadů nelegální migrace. Právě v kombinaci s migrací je titul podle levicových a zelených poslanců Evropského parlamentu poplatný rétorice krajní pravice. Nebo přinejmenším mentalitě „pevnosti Evropa“ ztělesňované třeba maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Předseda parlamentu, italský sociální demokrat David-Maria Sassoli von der Leyenovou vyzval, aby titul změnila. A její předchůdce, stávající předseda Evropské komise Jean Claude Juncker na otázku, zda s názvem portfolia souhlasí, odpověděl jednoznačným NE.

Von der Leyenová se však nedala. Sdělila, že je jejím svatým právem formulačně vyjádřit, zač jsou komisaři odpovědní. A vysvětlila, že v jejím pojetí je „evropský způsob života“ vyjádřením solidarity, klidu a bezpečnosti.

Čtěte také

„Musíme vnímat a zmírňovat legitimní obavy z dopadu ilegální migrace na naši ekonomiku a společnost. To nás povede k hledání společných řešení založených na našich hodnotách a na naší odpovědnosti,“ napsala von der Leyenová s tím, že nechce, aby hájení evropských hodnot bylo vnímáno jako výsada krajní pravice. „Nesmíme jim dovolit, aby se zmocnili tohoto výrazu, který představuje součást toho, čím jsme i my.“

Tato přestřelka mezi novou předsedkyní Evropské komise a novým parlamentem odráží vysokou citlivost všeho, co se týká migrace a s ní spojených společenských dopadů napříč kontinentem. V Evropském parlamentu výrazně přibylo poslanců naladěných proti imigraci i proti další evropské integraci, ale na druhé straně také zelených a liberálních poslanců, kteří se nebojí přímých střetů na úkor tradičních kompromisů.

Ursula von der Leyenová má v parlamentu mnoho nepřátel – byla konec konců potvrzena pouze 383 ze 751 europoslanců. A ti budou hrát stěžejní roli při potvrzování jejího týmu – slyšení všech nominovaných komisařů začnou už za dva týdny.

Čtěte také

Pokud von der Leyenová ustoupí a název Schinasova portfolia změní, bude to ústupek levici a pokus uklidnit vášně před začátkem zmíněných slyšení. Na druhé straně však rozladí nejen euroskeptiky, ale také vlastní Evropskou lidovou stranu, která navzdory volebnímu propadu zůstává nejsilnější politickou frakcí.

„Ochrana evropských hodnot“ byla prominentním heslem volebního programu Manfreda Webera, šéfa této formace, který se letos neúspěšně pokoušel dosáhnout na křeslo předsedy Evropské komise, v němž nečekaně usedla právě von der Leyenová.

Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio