Thomas Kulidakis: Hledá se „evropský způsob života“ v době masové migrace

19. září 2019

Evropský parlament debatuje o nové Evropské komisi. Zatím největší pobouření u velké části europoslanců vyvolalo nové portfolio nazvané „Ochrana evropského způsobu života“.

Především zástupcům liberálů a levice se nelíbí, že do agendy budoucího řeckého místopředsedy Evropské komise bude patřit také migrace.

Čtěte také

Margaritis Schinas, doposud tiskový mluvčí končící unijní exekutivy, má mít podle Ursuly von der Leyenové na starosti „koordinaci práce na zlepšování integrace migrantů a uprchlíků do společnosti”. Evropa je totiž prý založená na „důstojnosti a rovnosti pro všechny”, takže eurokomisař bude hlídat snahu „učinit naše komunity jednotnější a soudržnější“.

Není se co divit, že ke kritice europoslanců se přidali také lidskoprávní organizace, včetně Amnesty International. Nejen samotný název nového postu v Evropské komisi, ale také jeho obsah vychází z předpojatého názoru, že každý příchozí odjinud může okamžitě a automaticky narušit dosavadní pevný a neměnný evropský společenský řád.

Na vše reagoval také odcházející předseda Evropské komise Jean Claude-Juncker, podle nějž přijímání lidí odjinud k evropskému způsobu života patří.

Zamezit vzniku ghett

Agenda migrace patří také do portfolia švédské komisařky pro vnitřní záležitosti, takže se celá věc zvláštně rozostřuje. V případě ochrany evropského způsobu života je potřeba nejdříve najít, co vlastně náš způsob života je.

Evropská unie moc dobře ví, proč si do vínku dala slogan „jednotní v rozmanitosti“. Starý kontinent více než cokoliv jiného připomíná babylon jazyků a kultur. Stačí navštívit sever, střed, západ a východ Evropy, aby měl člověk pocit, že je v naprosto v jiném světě.

Čtěte také

Podobně je to také s náboženstvím. Výzkumníci společnosti Gallup International zkoumali podíl ateistů ve společnosti. Zatímco na jihu Evropy, na Balkáně, na Slovensku a Polsku jich je maximálně 12 procent, v západní Evropě kolem 40 procent. Suverénně vede Česká republika s 72 procenty ateistů, následují Norsko a Velká Británie.

V Evropě se také liší víra pravoslavná a katolická. Liší se také životní úroveň, způsob života, přístup k životu. Evropská unie prostě připomíná Spojené státy americké, kde se taví různé kultury a národnosti.

Pokud je potřeba něco chránit, jsou to naše sociální výdobytky, právo zvolit si vlastní víru i způsob života. Je nutné zamezit vzniku ghett, která jsou vždy zárodek problémů. Nedovolit, aby se někdo cítil utlačovaný kvůli svému původu nebo vyznání. Těžko ale integrovat migranty v celé Evropě na základě jednotného integračního mustru, protože na to je náš kontinent příliš různorodý.

Thomas Kulidakis

Von der Leyenová udělala chybu, když předem převzala rétoriku populistů, aniž by navrhla reálné řešení otázky migrace na celé úrovni. Eurokomisař pro ochranu evropského způsobu života ještě nic neudělal. Nejlépe bude, když se zasadí o lekce zdravého rozumu a tolerance. Samozřejmě s vědomím zákonnosti. Pokud je naší tradicí mít plavky, podávat si ruce a mít odhalené obličeje, tomu se musí nově příchozí přizpůsobit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio