Von der Leyenová zatím za svou Komisi sklízí jen pochvaly, píše zahraniční tisk

11. září 2019

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila soupisku svého týmu eurokomisařů. Každého z nich ještě musí potvrdit Evropský parlament.

Čtěte také

Už teď ale von der Leyenová sklízí pochvaly třeba za vyrovnaný počet mužů a žen v budoucí komisi. Server Politico si všímá taky nezvykle vysokého počtu místopředsedů, kterých je v nové Komisi osm.

Na každého z nich připadají dva v uvozovkách obyčejní komisaři. Komentář serveru Politico upozorňuje taky na nezvyklé názvy jednotlivých rezortů.

Lotyš Valdis Dombrovskis bude mít na starosti „Ekonomiku, která funguje ve prospěch lidí“. Komentátor serveru Politico to sarkasticky komentuje s tím, že tak evropské hospodářství zřejmě nebude muset fungovat ve prospěch domácích zvířat nebo mimozemšťanů.

Ty názvy jsou divné...

Pozornost vzbudil taky rezort Řeka Margaritise Schinase, který má dohlížet na „evropský způsob života“.

Von der Leyenová včera absolvovala i zatím nejdelší tiskovou konferenci. Na dotazy novinářů odpovídala anglicky, německy a francouzsky. Podle serveru Politico hodně otázek mířilo na jména konkrétních kandidátů.

Nejméně tři z nich jsou totiž vyšetřováni kvůli finančním nesrovnalostem. Problémy před Evropským parlamentem by tak mohla mít třeba Francouzka Sylvie Goulardová nebo Polák Janusz Wojciechovski.

Víc si poslechněte v audiozáznamu přehledu zahraničního tisku.

Spustit audio

Související