Karel Barták: Von der Leyenová pod přísným dohledem

27. září 2019

Již tak neklidnou atmosféru kolem střídání na špici Evropské komise dál rozvlnil tento týden článek jednoho z veteránů mezi bruselskými novináři Jeana Quatremera.

Ten psal o tom, že nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se obklopuje lidmi, kteří Evropské unii nerozumí, a odmítá komunikovat se zaměstnanci Komise.

Čtěte také

Dlouholetý zpravodaj francouzského listu Liberation se pozastavil nad tím, že zkušená politička si počíná na samém začátku své evropské kariéry neobratně, ba amatérsky.

Quatremer patří k těm novinářům, kdo mají v bludišti úřadoven Evropské komise nejlepší kontakty. Zároveň vyniká schopností i touhou provokovat a vyvolávat polemiky.

Jeho anonymní zdroje si stěžují, že příští předsedkyně nevěří nikomu než dvěma Němcům, které si přivedla z berlínského ministerstva obrany. Není schopna sestavit vlastní kabinet, ani jmenovat budoucí mluvčí Evropské komise. Lidé v nejvyšších patrech paláce Berlaymont, kteří jí mají pomáhat a připravovat ji na budoucí úřad, si prý připadají odstrčení a bezradní.

Smysl pro rovnováhu

Volal jsem hned do Bruselu, abych od vlastních zdrojů tyto dohady prověřil. Bylo mi řečeno, že se o konkrétních personálních plánech nastávající předsedkyně skutečně mnoho neví. Novinářům se spíše vyhýbá a nemá ráda ani fámy, ani úniky informací.

Čtěte také

Faktem je, že o rozdělení funkcí v budoucí komisi se nevědělo do poslední chvíle, což se v bruselském informačním cedníku stává jen zřídka. Lidé, s nimiž jsem mluvil, na rozdíl od Quatremera považují tuto zdrženlivost za spíše pozitivní. Nálada je podle nich konstruktivní, bez obvyklých intrik. Podle jednoho z nich převládá dojem, že „zatím panuje důvěra a hraje se čistá hra“.

Rozpaky vyvolaly před dvěma týdny názvy některých portfolií komisařů. Při setkáních s politickými frakcemi v Evropském parlamentu si von der Leyenová vyslechla ostrou kritiku názvu „ochrana evropského způsobu života“ a výzvy k jeho přejmenování. Zatím neposlechla.

Jedni to považují za cílevědomou neústupnost, druzí za bezradnost. Byla také kritizována za to, že při rozdělování funkcí nadržovala zemím Visegrádu, prý jako výraz vděčnosti za pomoc při její nominaci. Ani na to nereagovala.

Čtěte také

V pondělí jmenovala konečně své budoucí mluvčí. Budou jimi Eric Mamer a Dana Spinantová. Oba dobře znám a mám radost z této volby. Jsou nejen zkušení, ale odborně zdatní, inteligentní a přesvědčiví. Dana Spinantová byla jednou z prvních novinářek z nových členských zemí v Bruselu a dotáhla to až na prestižní post šéfredaktorky týdeníku European Voice, který patřil britskému Economistu.

Přesvědčení a chytří Evropané. Francouz a Rumunka. Muž a žena. Von der Leyenová má ještě měsíc do nástupu do funkce a bude dál pod přísným drobnohledem. Zde ovšem opět prokázala smysl pro rovnováhu.

Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio