Kamila Pešeková: Důvěra pro vládu „facebookového“ premiéra Matoviče

2. květen 2020

Slovensko má dva měsíce od parlamentních voleb opět plnohodnotnou vládu. Šest týdnů od nástupu do úřadu dostal kabinet premiéra Igora Matoviče důvěru parlamentu.

Vládní programové prohlášení podpořilo 93 poslanců Národní rady Slovenské republiky. To je velmi silný mandát, který žádná z předchozích slovenských vlád neměla. Pokud celá koalice čtyř stran vydrží, bude moct měnit i ústavu.

Čtěte také

Nový slovenský předseda vlády, který brzy oslaví své 47. narozeniny, se zatím těší poměrně velké důvěře veřejnosti. Funkce se ujal v té nejsložitější chvíli, kdy bylo v zemi už několik potvrzených onemocnění Covidem-19.

Matovičova vláda neměla čas seznamovat se s úřadem, musela okamžitě jednat bez toho, aby udělala zásadnější chybu. Dosud se na Slovensku podařilo udržet velmi nízká čísla nakažených i zemřelých, takže zůstává stále mezi zeměmi, které byly koronavirem méně zasažené. Tohle Matovič prezentuje jako výsledek působení svojí vlády.

První týdny koronavirové krize se kabinetu podařilo zvládnout i díky tomu, že parlament mu schválil několik zákonů nutných k zavedení nouzových opatření. Aby parlament schvaloval zákony ještě před vyslovením důvěry vládě, není na Slovensku obvyklé.

Programové prohlášení

Čtěte také

V právě schváleném programovém prohlášení se najdou prakticky všechny věci, které Igor Matovič sliboval už před volbami. Velký důraz je kladen na změny ve fungování justice a policie, a to vše v souvislosti s bojem proti korupci. Vláda také slibuje větší transparentnost při zadávání veřejných zakázek a lepší přístup občanů k informacím. Nově má například na Slovensku vzniknout Nejvyšší správní soud, který na rozdíl od Česka Slovensko zatím nemá. V ekonomické oblasti slibuje vláda zlepšit podnikatelské prostředí v zemi.

Zahraniční politika Slovenska bude jednoznačnější než v minulosti, kdy se zemi snažila přiblížit Východu spoluvládnoucí Slovenská národní strana. Matovičova vláda se jasně hlásí k prozápadnímu směřování Slovenska.

První testy soudržnosti

Čtěte také

Stodvacetijednastránkový vládní program se snaží dívat dopředu. Proto v něm najdeme překvapivě málo zmínek o koronaviru a možných dopadech na stát i jeho ekonomiku. Přitom právě to může současné slovenské vládě zlomit vaz, až například půjde o další miliardy na záchranu pracovních míst. Nejpozději pak se ale ukáže, jak moc bude Matovičova čtyřkoalice soudržná. Už během uplynulých šesti týdnů bylo vidět, že má zaděláno na řadu konfliktů. Jako nejvíce problematická se jeví strana Sme rodina, respektive její předseda Boris Kollár, kterému jde premiér Matovič možná až příliš na ruku. Dává často najevo, jak velmi Kollárovu podporu potřebuje, protože bez jeho poslanců by neměl ústavní většinu.

Na Slovensku dosud platilo, že každou vládu nakonec také silně ovlivnil styl jejího předsedy. Vladimír Mečiar a Robert Fico byli autoritativními populisty a tribuny lidu, kteří dokázali plnit kulturní domy. Mikuláš Dzurinda pojímal politiku jako maratonský běh, Iveta Radičová nikdy nezapřela vysokoškolskou docentku a Peter Pellegrini byl jakýmsi náhradním řešením.

Kamila Pešeková

Jaký bude Igor Matovič, to se po těch několika týdnech říct nedá. Jako žádný z minulých premiérů si ale libuje v přímé komunikaci s občany přes Facebook. Už několikrát se stalo, že něco napsal rychleji, než si stihl rozmyslet důsledky. A pak měl v koalici co vysvětlovat.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související