Kamila Pešeková: Igor Matovič, ředitel celého Slovenska

10. duben 2020

Slovenský premiér Igor Matovič zavedl v zemi během velikonočních svátků zákaz vycházení.

Opatření mělo přinést klid, aby se lidé nepřesouvali, o svátcích se nenavštěvovali, a tím vším by se zabránilo dalšímu šíření nového koronaviru.

Čtěte také

Jenže v zemi nezavládl klid, ale zmatek. Namísto toho, aby se Slováci chovali uvědoměle, začali se masově přesouvat na velikonoční svátky na chaty a chalupy. V kombinaci s lidmi, kteří denně jezdí do práce, nastal dopravní kolaps na dálnicích a dalších klíčových komunikacích. To přineslo kromě jiného vážné problémy se zásobováním.

U větších měst se tvořily nekonečné kolony. Vzdálenost, kterou člověk urazí běžně za 15 minut, teď Slováci projížděli za 3 hodiny. Důvodem byly kontroly, které prováděla policie. Její příslušníci zastavili každé auto a prověřovali, kam má jeho posádka namířeno. Na situaci musel reagovat i premiér, když dodatečně upřesnil, že policie si nařízení špatně vyložila a auta má kontrolovat jen namátkově.

Za vzniklý dopravní kolaps si Matovič vysloužil tvrdá slova z řad vlastní vládní koalice. Richard Sulík, ministr hospodářství a předseda vládní strany SaS, na Facebooku zveřejnil několikakilometrovou kolonu aut a spojil ji s kritikou premiéra Matoviče. Ten – rovněž na Facebooku – označil Sulíkovo počínání za „demoralizaci týmu a útoky do vlastních řad“.

Pocit spasitelství

Čtěte také

Kritické hodnocení dosavadního působení nového slovenského premiéra, který převzal vedení vlády před několika týdny, přitom zaznívá stále častěji.

Nedávno zveřejnil Matovič návrh na jakési vypnutí Slovenska, tedy blackout, s cílem zpomalit šíření nákazy. Koaliční partneři reagovali odmítavě, ozvali se známí ekonomové, třeba Ivan Mikloš, kteří před něčím takovým varovali.

Podobně jako v případě dopravních kontrol i tady pak Matovič musel svůj nápad „dovysvětlovat“. Prý to byl pouze návrh do diskuze. I jinak zdrženlivá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová napomenula před novináři premiéra Matoviče, že veřejnosti by měl sdělovat informace, které jsou ověřené a prokonzultované s odborníky.

Čtěte také

Igor Matovič zjevně propadl pocitu, že jedině on může spasit zemi. Byl to on, kdo osvobodil Slovensko od letité vlády strany Smer a jejího předsedy Roberta Fica. Pocit spasitelství se u Matoviče po volbách nevytratil ani s každodenní prací. Naopak, nenechá si vzít to, aby denně několikrát vystoupil v médiích, aby ukázal, jak nabitý program má a že v zemi řídí a koordinuje úplně všechno.

Ale čím více se snaží být „ředitelem celého Slovenska“, tím větší zmatek způsobuje. Zrovna teď by Slovensko potřebovalo mít rozvážného premiéra, týmového hráče, který vystupuje zodpovědně a je schopný si někdy i přiznat chyby. Ne člověka, který někde něco utrousí a nedomyslí důsledky. Aby pak dodatečně korigoval svá prohlášení. Tímto si důvěru občanů nezíská.

Kamila Pešeková

Když Igor Matovič oznamoval občanům mimořádná opatření a zákaz vycházení, ve svém projevu uvedl, že letošní Velikonoce budou jiné, zbavené nánosů civilizace, které si k nim přidali lidé, a že letošní svátky dovolí pochopit jejich skutečnou podstatu. Pokud bude premiér Matovič jedním z těch, kdo skutečnou podstatu velikonočního vzkříšení a naděje pochopí, bude to dobrá zpráva pro Slovensko. Spasitelství a sebestřednost se totiž vylučují.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.