Kamila Pešeková: Igor Matovič, pořád ještě víc aktivista než slovenský premiér

29. březen 2020

Už několik dní má Slovensko novou vládu. Zatím ji ale nikdo neviděl. Kvůli rouškám, které její členové prakticky od svého jmenování nosí, se pochopitelně jedná o nadsázku.

Mimořádná ochranná pomůcka ale dokládá, v jak složité situaci nastoupil nový kabinet slovenského premiéra Igora Matoviče do funkce. Členy vlády skutečně veřejnost zatím podle obličejů tolik nezná, teprve až sundají roušky, budou jim moct občané pohlédnout do tváří a seznamovat se s nimi. Kdy se to stane, teď ještě nikdo netuší.

Čtěte také

K čemu ale už došlo, je, že nová většina ve slovenském parlamentu schválila takzvaný lex korona. Má umožnit státním institucím přes mobilní data lokalizovat občany a zachytit jejich přesuny. Cílem je vytvořit jakousi mapu pohybu a zamezit tak masivnímu šíření koronaviru.

Další opatření, které nová vláda zavádí, je větší testování občanů. Dosud mělo Slovensko relativně nízký počet nakažených. To bylo dáno tím, že testovaných pacientů bylo málo. Premiér Igor Matovič chce, aby odběrná místa pro občany byla před každou nemocnicí. To všechno se má stát velmi rychle, aby se tím podařilo zabránit dalšímu nekontrolovatelnému šíření pandemie.

A vysoké tempo nastolil nový předseda vlády, hlavně pokud jde o jeho komunikaci s veřejností. Prakticky denně vystupuje v médiích s prohlášeními o opatřeních, která podle jeho názoru zachraňují zemi.

Lidový jazyk a osobní nasazení

Mimořádně aktivní je i na sociálních sítích. Nepřekvapí, že rozjetý Matovič už také stihl udělat personální změny. Za svůj první vládní skalp označil odvolání šéfa Správy státních hmotných rezerv Kajetána Kičury.

Čtěte také

Ten musel z funkce odejít poté, co se přišlo na údajně předražené a nevýhodné smlouvy, které uzavíral. Výsledkem toho je skutečnost, že stát pro zdravotníky nemá zásoby ochranných pomůcek, zatímco rodinní příslušníci Kajetána Kičury vlastní byty, které by si za normálních okolností nemohli dovolit.

Akční přístup premiéra Matoviče je evidentní, ať už počtem prohlášení na sociálních sítích, nebo vystoupení před novináři. Mění strategii předchozí vlády, veřejně kritizuje opatření, která schválil kabinet Petera Pellegriniho. A to přesto, že to není tak dávno, co vyzýval stejný Matovič k pokojnému a umírněnému převzetí vlády. Teď naopak své předchůdce skoro denně nebývale ostře kritizuje a označuje za neschopné. Ti se samozřejmě cítí být dotčeni a brání se a to společnosti zkoušené koronavirem na klidu nepřidává.

První týden ve funkci premiéra zatím Igor Matovič nepředvedl, že by se stal státníkem. Používá lidový jazyk, včetně ostřejších výrazů, nepromluvil zatím ani k občanům, jak to udělala řada jiných premiérů nejen v Evropě.

Kamila Pešeková

Po týdnu ve funkci vnímá kritiku namířenou na jeho osobu jako křivdu a nedocenění jeho obrovského osobního nasazení. To je ale něco, co funkce premiéra obvykle s sebou přináší. Stále by chtěl být aktivistou, který pranýřuje praktiky mocných, a pořád mu ještě nedošlo, že k těm mocným už týden patří i on sám.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio