K prvorepublikové mládeži promlouval prezident Masaryk, ale i Baťa nebo novinář Josef Laufer

27. leden 2021

Příměr s koloběžkou použil ve svém projevu k československé mládeži náš dlouholetý velvyslanec v Paříži Štefan Osuský. Mládež v období první republiky vyslechla velké množství nejrůznějších projevů našich předních politiků. V rozhlasovém archivu a v naší nejstarší dochované nahrávce z 28. října 1928, jsme našli ukázky ze slavného Masarykova projevu k dětem.

Štefan Osuský

Uslyšíte i část projevu Štefana Osuského (31. března 1889– 27. září 1973), našeho velvyslance, a od roku 1939 doživotního exulanta, z roku 1933.

Politický výběr končí projevem Edvarda Beneše z června 1938 ke středoškolské mládeži. Jde o jakýsi (nezamýšlený?) testament končící demokratické první republiky. Obnovy demokracie po roce 1989 se z naslouchajících mladých lidí dočkali jen někteří, a to až v důchodovém věku.

Baťa: S vysvědčením do života

K mládeži ovšem hovořili i představitelé podnikatelských kruhů, umělci a další významné osobnosti. Z dochovaných nahrávek uslyšíte ukázku z rozhlasového projevu nazvaného „S vysvědčením do života“ podnikatele Jana Antonína Bati z června 1938.

Připravil: Pavel Hlavatý
Premiéra: 25. 11. 2016

Příspěvek zakladatele naší sportovní rozhlasové žurnalistiky Josefa Laufera ze září 1936, a také z francouzštiny tlumočený projev generálního sekretáře Společnosti národů Josepha Avenola ze speciálního rozhlasového programu určeného v roce 1936 naší mládeži.

Jan Antonín Baťa

Ke slovu ovšem přišla i mládež samotná – z řady mládežnických projevů jsme vybrali unikátní proslov čerstvého maturanta a později skvělého básníka Ivana Blatného z června 1938. Ten emigroval v roce 1948 a v zahraničí v roce 1990 také zemřel.

Jde o jedinou nahrávku básníkova hlasu v archivu Českého rozhlasu. Vybrali jsme také promluvu slovenské maturantky z téhož pořadu. Zazní i úryvky z pořadů a reportáží představujících různá mládežnická prostředí, například středoškolské hry či skauting.

Pořad uzavírá společná výzva mládežnických organizací různých politických stran, do té doby spíše soupeřících, ke klidu a pořádku z 22. září 1938 – tedy těsně před přijetím mnichovského diktátu. Konec první republiky byl tehdy vzdálen pouze několik dnů.

Prvorepubliková mládež byla adresátem řady pozoruhodných a archivně dochovaných projevů nejrůznějších politiků, podnikatelů i umělců. Uslyšíte třeba Tomáše Garrigua Masaryka, podnikatele Jana Antonína Baťu, ale i skauty a středoškolské cvičence.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související