K Lex Ukrajina II máme výhrady. V ukrajinské komunitě pak bude plno zranitelných, říká Rozumek z organizace pro pomoc migrantům

31. květen 2022

Vláda schválila novelizaci takzvaného Lex Ukrajina, která má mimo jiné omezit podporu pro uprchlíky a motivovat je k zapojení do pracovního procesu. „Návrh upřesňuje pravidla, která odpovídají novým skutečnostem,“ vysvětluje předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Pro samosprávy je totiž například důležité vědět, kde fakticky pobývá cizinec s dočasnou ochrannou.

„Horečně probíhající migrace je pro nás složitá,“ konstatuje Lukl. Upozorňuje, že pro úspěšnou integraci válečných uprchlíků je potřeba najít nejen bydlení, ale zajistit dostupnost zdravotní péče nebo školní docházku pro děti.

Čtěte také

Od novely zákona Lukl očekává adresnost dávek, zjištění faktického pobytu osob a možnost efektivně rozprostřít potřebné uprchlíky po celé republice.

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek má ale k navrhovaným změnám výhrady. Nelíbí se mu například plošné omezení podpory: „V komunitě se bude nacházet spousta zranitelných lidí, pro které bude ten zásah velký.“

Host Tématu dne věří, že vláda zůstane v rovině pozitivních motivací a nebude na běžence vyvíjet tlak například prostřednictvím platby za zdravotní péči.

Hosty byli:
Adla Paruchová, redaktorka, Český rozhlas
František Lukl, předseda Svazu měst a obcí, starosta Kyjova, náměstek hejtmana Jihomoravskho kraje
Pavel Novák, redaktor
Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům

„V Lex Ukrajina II vidím velký problém. V tom, že se výslovně znemožňuje podávání jakýchkoli jiných žádostí o pobyt. I když si najdou práci, znemožňuje se jim podat si žádost například o zaměstnaneckou kartu. Vnímám to jako velkou nejistotu – jak pro zaměstnavatele, tak pro samotné uprchlíky,“ tvrdí Rozumek.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové. Novelu mají v úterý projednat poslanci.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související