Julius Firt, blízký přítel Karla Čapka a mnoha dalších spisovatelů

14. červen 2024

Před 45 lety, 27. května 1979, zemřel v mnichovském exilu politik, publicista a nakladatel Julius Firt. Dnes neprávem zapomenutá osobnost. Výrazná postava meziválečného literárního života a později první Čech, který Američanům pomáhal budovat Rádio Svobodná Evropa.

Julius Firt, původním jménem Fürth, se narodil 17. listopadu 1897 v Sestrouni u Sedlčan. Nedokončil plzeňské gymnázium a přešel na jednoroční obchodní školu v Praze. Nejprve pracoval v bance, později jako úředník lihovaru v Plzni.

Čtěte také

V roce 1929 se stal spoluředitelem nakladatelství František Borový a po šesti letech generálním ředitelem podniků Jaroslava Stránského, vydavatele Lidových novin. Vydával například díla Karla Čapka, a coby jeho blízký přítel svědčil i na jeho svatbě s Olgou Scheinpflugovou. Byl to právě Firt, kdo Olze sehnal auto Škoda Popular.

Spolu s Karlem v něm pak cestovala do Alp, kde ji spisovatel požádal o ruku – Julius Firt je tak vlastně „popostrčil“ k rozhodnému kroku. Pod Firtovým vedením vyšlo přes pět set knih, mnohé z nich od klasiků české literatury. S řadou autorů se Firt osobně znal a měl s nimi úzké vztahy.

Pavel Minařík, největší omyl

Čtěte také

V roce 1939 emigroval přes Polsko do Anglie, kde zasedal ve Státní radě československé. Po válce byl v letech 1945 až 1948 ředitelem nakladatelství Melantrich, v období 1945 až 1946 byl také za národně socialistickou stranu poslancem Prozatímního Národního shromáždění.

Po únorovém převratu v roce 1948 odešel do Francie, Anglie a USA, později se stal zástupcem šéfredaktora v redakci rádia Svobodná Evropa v New Yorku. Podílel se na činnosti exilové národně socialistické strany. Byl členem Rady svobodného Československa.

Po odchodu do důchodu působil ve Svobodné Evropě jako poradce. Jeho největším životním omylem bylo, že si v 70. letech oblíbil komunistického agenta Pavla Minaříka, kterému dokonce půjčil klíče od svého trezoru.

Julius Firt – ředitel čsl. oddělení SE (50.léta)

Jeho vzpomínky Knihy a osudy vydalo v roce 1991 nakladatelství Atlantis; původně knížka vyšla v exilu v roce 1972. V roce 1992 mu byl in memoriam udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. stupně.

Julia Firta připomenou ukázky z unikátních nahrávek Rádia Svobodná Evropa, uložených v Národním muzeu v Praze. Ve druhé polovině 60. let je s Firtem pořídil redaktor František Tomáš, vlastním jménem František Smrček. Ukázky okomentuje literární historik Michal Jareš.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.