Jourová: Teď krizi oddřou demokraticky zvolené vlády, ale mám obavu, aby po covidu nepřišli populisté

30. červen 2021

V Česku začíná předvolební kampaň. Uprostřed koronakrize jsou karty rozdané jasně, domnívá se česká eurokomisařka Věra Jourová: (ANO) „V době pandemie chtějí lidé vidět výsledky, nejen sliby. Mám ale obavu z postcovidové situace.“ Právě v období po odvrácení hrozby přeplněných nemocnic bude podle ní  potřeba zvýšená ostražitost. „Teď to demokraticky zvolené vlády oddřou, ale mám obavy, aby po covidu nepřišli ke kormidlu populisté, kteří budou na kritice získávat laciné body.“

Měli bychom se připravit na pouhou kritiku pro kritiku, kdy „noví spasitelé“ nenabídnou žádnou alternativu, varuje sto dnů před volbami v Česku eurokomisařka. „Měli bychom být schopní to odmítat. Nebo se alespoň ptát – co navrhujete vy?“

Čtěte také

Zdravá kritika postupů vlády v době krize je bezpochyby na místě, přiznává s tím, že Evropa na pandemickou krizi skutečně nebyla připravená. „Na rozdíl třeba od některých asijských států, kde už si nějakými epidemiemi prošli.“

Jourová ale věří, že Češi jsou na jakékoli tendence k vypínání demokratických pojistek velmi citliví. Připomíná třeba demonstrace po posledním střídání na postu ministra spravedlnosti, který po Janu Kněžínkovi obsadila Marie Benešová (za ANO).

Jaký je populismus u nás?

Politolog z Insitutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Martin Mejstřík připomíná, že populismus v České republice není tak docela podobný tomu, který můžeme vidět za hranicemi.

Čtěte také

„Například v Polsku, Maďarsku nebo Německu jsou za populistické strany považovány ty, které mají nějakou jasnou ideologii a sérii hodnot – většinou silně konzervativních, pravicových a národoveckých. Zatímco u nás je populismus primárně spojen s postavou pana premiéra Babiše (ANO).“

Tuzemským specifikem je podle Mejstříka populismus technokratický, který je spíš prostředkem k udržení se u moci a nemá žádnou koherentní ideologii.

Populistou dokážou problém popsat jednoduchými slovy a přijít s návrhem jednoduchého řešení. Nemusí být realistické, ale je srozumitelné.
Martin Mejstřík

Síla populistických politiků spočívá v tom, že potenciálním voličům říkají právě to, co chtějí slyšet, tvrdí politolog. „Dokážou problém popsat velmi jednoduchými slovy a přijít s návrhem jednoduchého a srozumitelného řešení, které často nemusí být realistické, ale pro ty lidi je srozumitelné.“ V tom mají populisté oproti tradičním politikům značně navrch.

Hosty byli:
Věra Jourová
, eurokomisařka
Iveta Radičová, socioložka a bývalá slovenská premiérka
Martin Mejstřík, politolog z Insitutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Jedinou účinnou strategií je odpracovat si své a ukázat lidem, že se jim za jejich vlády daří dobře, radí tradičním stranám Mejstřík. Je to ale dlouhodobý proces, uznává s tím, že obecný recept na to, jak nad populismem zvítězit, zatím není.

Jak se můžeme poučit z populistické zkušenosti Slovenska, odpovídá slovenská expremiéra Iveta Radičová. Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Lucie Vopálenské.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.