Jiří Leschtina: Senátní waterloo Babiše a Hamáčka

11. říjen 2020

Z jednoho pohledu byly letošní senátní volby unikátní. Ještě se nestalo, aby v nich vládní strany získaly jediný mandát. Ten letos vybojovalo hnutí ANO, zatímco ČSSD odešla s prázdnou.

Do této katastrofální bilance se jistě promítla i ponurá atmosféra obou volebních dnů s děsivým nárůstem pandemie a čím dál reálnější vidinou celostátní uzavírky Česka.

Čtěte také

Nicméně debakly Babišovy a Hamáčkovy strany mají i setrvalejší příčinu. Vždyť už před dvěma lety, v časech neskonale bukoličtějších, sociální demokraté a hnutí ANO získali každá po jediném mandátu.

Čím dál víc se ukazuje, že marketingový tým Andreje Babiše sice dokázal vydolovat z veřejnosti podporu třetiny voličů, která stačila na sestavení vlády a udržování předstihu v preferencích. K vítězství ve většinových dvoukolových volbách je ale nutné nasazovat i výrazné kandidáty nespoutané přímo se stranou, kteří přitáhnou i názorově odlišné voliče. Ovšem takové osobnosti se Andreji Babišovi už delší dobu vyhýbají obloukem.

A sociální demokraté? Není ponuřejšího symbolu setrvalého chátrání ČSSD než prohra jejich dlouholetého senátního matadora a expředsedy horní komory Milana Štěcha s neznámým kandidátem výrazně pravicové neparlamentní Strany svobodných Jaroslavem Chalupským.

Renomé Miloše Vystrčila

Čtěte také

Trpkým paradoxem pro ČSSD zůstává, že to byl právě Štěch, který důrazně varoval před tím, aby po drtivé porážce ve sněmovních volbách šla sociální demokracie do vlády s Andrejem Babišem. To se dnes jeví jako podstatná příčina úpadku sociální demokracie, který nyní zpečetil Milan Štěch svou potupnou prohrou.

Vítězství Starostů a nezávislých v letošních senátních volbách se očekávalo. Přesto je nárůst z dosavadních devatenácti na osmadvacet mandátů hodně impozantní. Úspěch Starostů tak dokresluje logiku jejich uvažovaného spojenectví pro sněmovní volby s Piráty, kteří pomalu, ale jistě posilují své postavení nejsilnější opoziční strany.

Až tak oslňujícího úspěchu nedosáhla v pořadí druhá ODS, která měla před volbami stejně jako STAN devatenáct senátorů a teď posílila na jednadvacet mandátů. Ale může být úspěšná v lovu na nezařazené senátory. Ať už půjde o zmíněného zástupce Svobodných, nebo o senátory TOP 09, která dnes má blíž k občanským demokratům než ke Starostům.

Čtěte také

Starostové a nezávislí si ale přesto mohou uhájit nejsilnější klub. A podle nepsaných pravidel budou mít nárok na předsedu Senátu. A mohli by vystřídat v této roli místopředsedu ODS Miloše Vystrčila, který svou průlomovou misí na Tchaj-wan vyzdvihl horní komoru do nejlepšího světla za dobu její existence.

Miloš Vystrčil si ale také pošramotil renomé státníka, který se hlásí k Václavu Havlovi a navzdory Hradu napřimuje páteř naší zahraniční politiky vůči východním despociím. A to když před druhým kolem voleb neúspěšně podpořil proti lidoveckému kandidátovi dosavadního senátora Iva Valentu, provozovatele hazardního byznysu a spolumajitele notně dezinformačního webu Parlamentní listy.  

Jiří Leschtina

Senátoři ale budou muset pečlivě vážit, jestli i přes svůj úlet by Vystrčil, který se dokázal vzepřít prezidentovi a jeho pročínské kamarile, neměl i jako symbol důsledné emancipace Senátu zůstat v jeho čele. Už jenom proto, že Miloš Zeman si předčasné Vánoce vskutku nezaslouží.

Autor je publicista

Spustit audio