Jiří Leschtina: Andreje Babiše čekají rány morové

19. červenec 2019

Poté, co policie skončila vyšetřování farmy Čapí hnízdo a navrhla obžalovat Andreje Babiše z dotačního podvodu, policisté rozjeli druhé dějství premiérovy pozoruhodné kauzy. Zahájili trestní stíhání holdingu Agrofert pro podezření z daňových úniků. K nim měl Agrofert dospět zadáváním obrovité fiktivní reklamy Čapímu hnízdu a následným snížením daňového základu.

A leccos nasvědčuje tomu, že problém s předraženou reklamou v hodnotě více než 270 miliónů korun, může být ještě vážnější a svým způsobem přímočařejší než problém s evropskou dotací na stavbu farmy.

Audit, Čapí hnízdo a dotace Agrofertu. Jak se zorientovat ve spleti informací o kauzách Andreje Babiše?

Tereza Čemusová a Kristýna Guryčová

Reportérky iRozhlas.cz Tereza Čemusová a Kristýna Guryčová mapují souvislosti kauz spojených s možným zneužíváním dotací pro Agrofert. Kam jsme se posunuli v chápání důsledků, které může přinést audit Evropské komise o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše?

Pokud by totiž farma Čapí hnízdo skutečně splnila vykázané inzertní objednávky od celkem sedmadvaceti firem Agrofertu z Česka, Slovenska a Německa, musela by být reklamním gigantem.

Reklamní experti pro časopis Reportér spočítali, že za peníze, jež se měly na Čapím hnízdě v letech 2009 až 2014 proinzerovat, by mohlo viset po republice 1 100 billboardů celý rok po dobu pěti let.

Co je také zvláštní, že inzertní příjmy plynuly do Čapího hnízda již v době, kdy se stavělo. A že reklamu si u tohoto údajného krále propagace objednávaly pouze a jen společnosti z Babišova holdingu.

Policie se nezalekla

Na všechny tyto podivnosti policie narazila právě při vyšetřování dotačního podvodu. Zjištění, že Agrofert sypal do Čapího hnízda za údajnou reklamu stamilióny, bez nichž nemohla farma přežít ani splácet úvěr, se stalo i jedním z důkazů, že Čapí hnízdo bylo vždy propojeno s holdingem Agrofert. A nemělo nikdy dostat dotaci z evropského fondu, určeného na podporu malých a středních firem.

Benešová by byla šílenec, kdyby do kauzy Čapí hnízdo zasahovala, tvrdí exministr Blažek (ODS)

Marie Benešová

V Česku se plánují ve stovce měst včetně Prahy demonstrace za zachování nezávislosti tuzemské justice. Spolek Milion chvilek pro demokracii pořádá protesty kvůli chystanému jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Kritici upozorňují na souvislost mezi návrhem na obžalování premiéra Babiše a jeho příbuzných v kauze Čapí hnízdo a odchodem dosavadního ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Čelí česká justice politickému tlaku?

Petr Holec: Pro důstojný odchod z vlády potřebuje ČSSD víc než Šmardu

Předseda ČSSD Jan Hamáček a statutární místopředseda strany Roman Onderka

Je léto, což poslední dva roky znamená, že se ČSSD pře s prezidentem Milošem Zemanem o svého ministra. Tentokrát je to jen místo ministra zahraničí šéf kultury, jehož chce strana vyměnit, a prezident jí v tom vlastní intepretací ústavy brání.

Svým způsobem je pozoruhodné, že policie poté, co se zbavila dotační kauzy, rozehrává další vyšetřování v politicky nadmíru výbušném terénu.

Lze to vnímat i jako určitý vzkaz, že policie ani dozorující státní zastupitelství se nezalekly okázalé instalace prezidentovi přítelkyně a poradkyně Marie Benešové do čela resortu spravedlnosti. Jakkoliv zlověstné bylo už její načasování: Tedy jen pár hodin po zveřejnění, že policie navrhla státnímu zástupci, aby premiéra pohnal před soud.

Druhý díl Babišovy kauzy Čapí hnízdo jen znovu připomíná, že trestně stíhaný politik se nikdy neměl stát premiérem. Přitakává prozíravosti těch demokratických stran, které odmítly vstoupit do vlády vedené Andrejem Babišem.

A usvědčuje z neprozíravosti sociální demokraty, kteří nakráčeli do vládní koalice s hnutím ANO. Se zavřenýma očima nad tím, že dřív nebo později nějaký ten další Babišův kostlivec s velkým rachotem vypadne ze skříně.

Horký podzim

Nenechme se mýlit momentální vřavou kolem prezidentova útoku na ústavu, kdy kauza Staněk jako by odsunula do pozadí premiérovy aféry.

Je pravděpodobné, že nejpozději na podzim bude premiér obžalován z dotačního podvodu. Vyšetřování obří reklamní mystifikace na Čapím hnízdě bude v plném proudu. Do toho lze takřka s jistotou očekávat potvrzení auditní zprávy Evropské komise, že Andrej Babiš porušuje evropský i český zákon o střetu zájmů.

Jiří Leschtina

To všechno spolu s embargem na dotace holdingu Agrofert bude sérií morových ran, dopadajících na premiéra. A pokud sociální demokraté budou ještě tou dobou okounět v ministerském kabinetu Andreje Babiše? Pak tyhle morové rány dopadnou i na Lidový dům.

Autor je publicista 

Spustit audio

Související