Ondřej Konrád: Čapí hnízdo na cestě k vyššímu levelu?

18. duben 2019

Pro ostříleného recidivistu to je jako nic, ale s justiční mašinérií blíže neobeznámený člověk si to zřejmě silně uvědomí.

I když ho advokát delší čas upozorňuje, aby se připravil na zásadní kvalitativní změnu stavu z trestně stíhaného do obžalovaného.

Tam to ovšem v případě Andreje Babiše, části jeho rodiny (ve Švýcarsku žijícího syna se vyslechnout nepodařilo a tak byl vyčleněn do samostatné linie), a tří osob působících dříve ve struktuře Agrofertu zatím nedošlo. Policie toliko podává návrh.

Opatrnost a prezidentův koncept

A na státním zástupci je nyní rozhodnout, jestli kauza dotace pro farmu Čapí hnízdo zamíří k soudu. Nebo nastane nějaké jiné řešení a přijde třeba i pomyslné rozhřešení. Možné je leccos.

Policie v kauze Čapí hnízdo navrhla obžalovat premiéra Babiše a další aktéry

Farma Čapí hnízdo

Vyšetřovatelé kauzy Čapí hnízdo podali návrh na obžalobu všech obviněných v případu, a to včetně českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten čelí obvinění z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Nynější posun se týká celkem šesti obviněných včetně Babišovy manželky Moniky.

Premiér se zatím drží osvědčené rétoriky či spíše mantry o komplotu a politické kauze. Což je ale logické, když v ní figuruje on, byť se ještě nedávno rád označoval za nepolitika. Jenže dnes je už úhrnem šestý rok ve vládě. Ale coby důkaz o zpolitizovaném případu Babiš přehnaně vidí to, že informace o policejním návrhu získala dřív média než ti, jichž se věc přímo týká.

A týká se ovšem i koaličních partnerů. Vládní ČSSD zůstává zdrženlivá a čeká na tah státního zástupce. A vládu jen podporující komunisté, s hnutím ANO dohodou provázaní, také hovoří opatrně.

Co budou ovšem jedni i druzí činit, kdyby se předseda kabinetu ministrů stal osobou obviněnou, a tedy i v mezinárodním měřítku unikátní, můžeme jen hádat. Třeba by jim mohl posloužit poměrně nedávno zrozený koncept prezidenta, podle něhož je politik čistý až do pravomocného odsouzení. Tak totiž Miloš Zeman vysvětloval, proč nehodlá odvolat šéfa antimonopolního úřadu Rafaje, podezřelého ze zásahu do mýtného tendru.  

I bez brikulí na dlouhé lokte

Jiří Leschtina: Vysměje se Babiš spravedlnosti z orlího hnízda?

Andrej Babiš

„My jsme panu Rafajovi řekli, že si počkáme na vyšetřování policie. Kdyby se stalo, že ho policie obviní, tak samozřejmě budeme čekat jeho rezignaci.“

Státnímu zástupci Šarochovi asi momentálně nikdo nezávidí, ale pokud vyšetřovatelé snesli dostatek silných důkazů, jak by je mohl věrohodně odmítnout? Čapí hnízdo se tudíž soudně projednávat klidně může. A je jasné, že by to bylo na hodně dlouhé lokte.

Andrej Babiš by zatím klidně mohl dosloužit celé funkční období. A i pak by se ještě dlouho čekalo na definitivně pravomocný verdikt. Aniž by přitom musela obviněná strana podnikat podobné zdržující a zamlžující brikule jako exhejtman Rath. Od jehož zadržení s miliony v krabici přece uplyne zanedlouho celých sedm let!

Podstatné ovšem je, a v tom se shoduje opozice a s ní jistě i značná část veřejnosti, že je prostě rozdíl mezi trestně stíhaným a obviněným. A to značný. A Česká republika by s obviněným premiérem vyhlížela chtěj nechtěj jako jiná varianta někdejšího totalitního Absurdistánu.

Ondřej Konrád

Takže by Andrej Babiš měl v takovém pádě podle všech nepsaných regulí z politických funkcí až do uzavření procesu vycouvat. Ale když ho člověk už nějaký pátek pozoruje, nezdá se, že by se mu do toho chtělo. Také to ještě není aktuální. A nakonec třeba ani nebude. Jak je leckdo dopředu přesvědčen. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.