Petr Hartman: Kam povede cesta z Čapího hnízda?

27. březen 2019

Slovní spojení čapí hnízdo se v poslední době poměrně často objevovalo v médiích. Bylo spojováno s nástupem jara a návratem čápů z teplých krajin.

Z jednoho Čapího hnízda by cesta mohla směřovat jinam. Nejprve do soudní síně a potom do vězení.

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, Andreje Babiše mladšího bude vyšetřovat samostatně

Farma Čapí hnízdo ve středočeských Olbramovicích

Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro Farmu Čapí hnízdo, v němž čelí stíhání i premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Obvinění a jejich obhájci si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout doplnění vyšetřování. V úterý to sdělil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Důkazy shromážděné při vyšetřování dotačního podvodu by musely přesvědčit státního zástupce o tom, že na konkrétní lidi podá obžalobu. Soud by jí dal za pravdu a poslal aktéry kauzy za mříže.

Rozhodně je to komplikovanější a zdlouhavější cesta, než ta směřující z čapího hnízda do teplých krajů a nazpátek. Zkrátka informace o ukončení vyšetřování dotačního podvodu kolem Čapího hnízda neznamená, že v dohledné době bude případ definitivně uzavřen.

Nelze to však vyloučit. Státní zástupce by musel na základě shromážděných důkazů trestní stíhání zastavit. Případně by skutek překvalifikoval a trestný čin by tím byl promlčen. Česká republika by potom už neměla v čele vlády trestně stíhaného člověka.

Andrej Babiš má stále naději

Petr Hartman: Dotace pro Čapí hnízdo, aneb já nic, já premiér

Andrej Babiš

Podmínky dotace jsme neporušili, padesát milionů korun přesto vrátíme. Takto se ke sporu o financování farmy Čapí hnízdo z evropských peněz staví její provozovatel firma Imoba.

Přitom se zdá, že Andrej Babiš nemá příliš velký zájem na tom, aby jasný verdikt padl co nejdříve. Pochopitelně s výjimkou toho, který by ho osvobodil.

Vyšetřování se vleče a není to zdaleka vinou policistů a státních zástupců. Obvinění a jejich právní zástupci ho různým způsobem prodlužují. Názorným příkladem může být jeho rozdělení na dvě části. V té druhé bude figurovat sám Andrej Babiš.

Nejde o nějaký vstřícný krok vůči šéfovi hnutí ANO. Za příjmení Babiš je potřeba připojit slůvko mladší. Junior pobývá na území Švýcarska. Proto není jednoduché ho českými policisty řádně vyslechnout.

Ministr vnitra nemůže zaručit nestranné vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Jsou to jen politické proklamace, tvrdí Červíček (ODS)

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Máme v Česku na politicích nezávislou policii? Dočkáme se někdy vyšetření letitých kauz? Otázky pro bývalého policejního prezidenta (2012−2014) a dnes prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje a senátora za ODS Martina Červíčka.

Také kvůli tomu byl opakovaně posouván termín, dokdy mají vyšetřovatelé kauzu Čapí hnízdo uzavřít. Premiér jim v tom nijak výrazně nepomohl.

Obvinění se mohou hájit tak, jak sami uznají za vhodné. Bylo by proto překvapením, kdyby nyní přispěli k urychlenému vypracování obžaloby a předání věci soudu. I kdyby k tomu v dohledné době přece jenom došlo, část veřejnosti by asi příliš nevnímala rozdíl mezi obviněným a obžalovaným premiérem. Pravomocně odsouzeným v následujících měsících určitě nebude.

Petr Hartman

Naopak má Andrej Babiš stále naději, že nakonec nebude ani obžalovaným, ani potrestaným. Ukončení vyšetřování by ho k tomu mohlo posunout. Jeho osud je nyní v rukou státního zástupce. Uvidíme, jak se vypořádá s tím, že rozhoduje o premiérovi této země.

autor: Petr Hartman
Spustit audio