Jefim Fištejn: Americký prezident Joe Biden – kam s ním?

23. červenec 2022

Prezidentské volby ve Spojených státech nejsou zatím za dveřmi – Bidenovi zůstávají k dobru více než dva roky. Nicméně už teď analytici mluví o přetěžkém problému, který Demokratická strana bude muset nějak vyřešit, nechtějí-li dopadnout jako sedláci u Chlumce. Tím problémem je Joe Biden sám.

Nejde jen o historicky nejnižší oblibu, které se prezident těší u obyvatelstva země – ta se již dávno pohybuje hluboko pod 40 procenty –, důležitější je, že se tento trend odráží také v postojích samotných demokratů.

Čtěte také

Podle posledních průzkumů zveřejněných britským deníkem The Guardian celých 64 procent členů strany by si přálo postavit do voleb někoho jiného než 79letého staříka, který viditelně ztrácí kontakt s realitou.

Problém je v tom, že kandidát, který je momentálně ve výkonu funkce, bývá mnohem úspěšnější v primárkách než kterýkoli soupeř. Vědomi si toho, potenciální rivalové obvykle sami dobrovolně vyklízí hřiště, než by si uřízli ostudu. O tom svědčí tucty historických příkladů. Jimmy Carter, prezident výjimečně slabý, s přehledem porazil v primárkách Teda Kennedyho – ovšem jen proto, aby sám byl v následujících volbách naprosto deklasován Ronaldem Reaganem.

Slepá ulička demokratů

Co tedy mají demokraté dělat? V roce 2024, v době konání voleb, bude Bidenovi 82 let. Bude z něho, jak se u nás říká, „velebný kmet“. Když o sobě prohlašuje, že je „můstkem k nastupující mladé generaci demokratů“, zní to komicky.

Čtěte také

Bylo by jen logické, kdyby odstoupil z klání a označil sám sebe za vítěze. Bylo by to jen v korytě stejné logiky, s jakou úprk z Afghánistánu jemu věrný tisk prohlásil za moderní formu vítězství.

S předpokládanou kandidaturou Bidena souvisí i další problém, který působí hlavobol demokratů takřka nesnesitelným. Jeho partnerkou v tandemu je Kamala Harrisová, politička, která za vzestup vděčí jedině prezidentovi, jenž ji do této role zvolil. Na svém kontě neměla žádný výrazný úspěch, zato mnoho pokořujících debaklů. Její pokus o kandidaturu na prezidentskou funkci v roce 2019 dopadl mizerně, byla na chvostu všech kandidátů v pelotonu. Její podpora u obyvatel je ještě mnohem nižší než u Bidena, pokud je to ještě vůbec možné. Neúspěšný a zároveň ambiciózní politik se špatně odstraňuje z kandidátní listiny, když už je na absolutním vrcholu.

Jefim Fištejn

Slepá ulička demokratů je o to víc slepá, že žádní další nadějní dorostenci se na obzoru nerýsují. Výřečný Bernie Sanders nepřichází v úvahu – vzhledem k pokročilému věku se klání účastnit nebude. Vášnivá krasomluvka Alexandria Ocasio-Cortez je zase příliš mladá – v roce voleb jí bude sotva 35. Ostatní případní uchazeči si musí svou slávu teprve odpracovat.

Docela dobře se může stát, že v roce 2024 dojde na opakování souboje z posledních voleb: Biden proti Trumpovi. Pak zvítězí ten z nich, kdo je americkým lidem méně nenáviděn.  

Autor je publicista

Spustit audio