Jednostátní řešení absolutně nedává smysl z pohledu Izraele ani Palestinců. Je zapotřebí se dohodnout, domnívá se politolog Weiss

1. listopad 2023

Evropská unie Palestincům i nadále dodává nejen humanitární pomoc. Podporuje například růst a rozvoj místní infrastruktury. Výzvou pro Unii zůstává, aby peníze nekončily v rukách teroristů. „V médiích se nedávno objevilo, že trubky placené Evropskou komisí Hamás používá na odpalování raket,“ uvádí pochybnosti politolog Tomáš Weiss z katedry Evropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Na rozvojovou pomoc Pásmu Gazy jde peněz relativně málo, převážně jsou pro palestinskou vládu. Unie řekla, že transakce zreviduje, což vnímám jako politické gesto,“ domnívá se politolog Weiss.

„Izraelská velvyslankyně říkala, že Izraelci sami nemají žádné podezření, že by evropské peníze byly tímto způsobem zneužívány a šly Hamásu. Za posledních 20 let se jednalo asi o 40 miliard dolarů nejenom od Evropské unie,“ popisuje.

Čtěte také

„V médiích se ale nedávno objevilo, že trubky placené Unií, Hamás používá na odpalování raket,“ tvrdí expert, ale dodává, že informaci nemohl ověřit. Pochybnosti proto podle něj zůstávají.

Společný stát?

Evropa se ve své politice podle Weisse dopustila směrem k Blízkému východu už v 19. století.

„Dlouhodobé pozice členských států vychází z dění před rokem 1948. Evropské státy se na začátku 80. let domluvily, že ve vztahu k izraelsko-palestinskému mírovému procesu chtějí dvoustátní řešení. Od té doby od nich nechtějí upustit – bojí se, že když je znovu otevřou, už je nikdy znovu nezavřou.“

„Jeden z těch důvodů, proč k útoku došlo teď, je přibližování se Izraele k některým arabským státům, zejména k Saúdské Arábii. Jestli něco od samotného počátku konflikt hnalo, byl to nesmiřitelný postoj řady arabských států, které neměly co ztratit,“ domnívá se Weiss.

Politolog Tomáš Weiss

„Je vidět, že státy, kterých se to dotýkalo, jako Egypt nebo Jordánsko, mír s Izraelem uzavřely již relativně dávno, oproti Saúdské Arábii, které to mohlo být jedno. I tyto režimy s generační výměnou mění svůj postoj a zajímá je ekonomická budoucnost regionu – proto chtějí znormalizovat vztahy,“ vysvětluje expert.

„Diskreditace radikálně pravicového přístupu by mohla v Izraeli otevřít debatu o tom, zda to lze udržet ve stavu, v jakém to je. Je zapotřebí dosáhnout nějaké dohody,“ uzavírá profesor.

Poslechněte si celý rozhovor. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , vsvo

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.