Je zbytečné, aby H-System řešil Ústavní soud. Obě strany se mají dohodnout, tvrdí Spurný

26. červenec 2018

Bývalí klienti H-Systému sdružení v bytovém družstvu Svatopluk, kteří mají do měsíce vyklidit své domy, podají příští týden ústavní stížnost. Chtějí se tak bránit proti verdiktu Nejvyššího soudu, který rozhodl o tom, že musí své domy do měsíce opustit.

Zeman klientům H-Systemu nepomohl, část vytunelovaných peněz totiž skončila u ČSSD, tvrdí Marvanová

Hana Marvanová

Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s insolvenčním správcem. Nejvyšší soud jim nařídil do 30 dnů vyklidit domy, ve kterých žijí. Podle soudce Zdeňka Krčmáře šlo o nejlepší ze špatných řešení a rozhodnutí uvítal i konkurzní správce Josef Monsport, umožní prý vypořádat věřitele rovným dílem.

Podle reportéra Respektu Jaroslava Spurného je podstatou rozsudku neschopnost dvou skupin poškozených se mezi sebou dohodnout: „Nevím, jestli soud mohl vynést jiný rozsudek, je velice dobře zdůvodněný. Ale působí velice nespravedlivě a tím, že se do toho vložili politici a média, tak je možné, že k dohodě znepřátelených stran dojde.“

„Doufám, že se to vyřeší dohodou, protože je celkem zbytečné, aby to řešil Ústavní soud. Pro všechny by to bylo nejlepší, protože řízení stojí čas, úsilí a peníze,“ dodává Spurný. Ve sporu už totiž za 17 let padla řada rozsudků, a i poškození vědí, že si postavili domy na cizím majetku.

Politická gesta

Do kauzy vstupují také politici, premiér Andrej Babiš (ANO) se chce sejít se zástupci družstva Svatopluk a ministr vnitra Jan Hamáček se poškozeným chystá nabídnout náhradní ubytování.

„To není věc, která by to jakkoli řešila. Každý z těch lidí má příbuzné nebo někoho, u koho by zůstal. Nejsem si jistý ani mediací pana premiéra. Uvidíme, jestli bude honit politické body, nebo se vahou své funkce bude snažit o dohodu,“ komentuje Spurný.

Typická kauza

Kauza H-System podle Spurného dokonale vystihuje 90. léta. „Zpronevěřená miliarda, styky podnikatelů s politiky – v tomto případě Petra Smetky s Miroslavem Šloufem, pravou rukou Miloše Zemana, případně s manželkou Václava Klause Livií – nebo dlouhé otálení policie při zahájení vyšetřování,“ uvádí.

Tahle kauza ilustruje nejen to, co se dělo v 90. letech, ale i co to přináší nám do současnosti.
Jaroslav Spurný

Ke stykům různých podnikatelů a politiků dochází dodnes, podvody jsou prý ale mnohem sofistikovanější a složitěji se odhalují. „Spravedlnost ale funguje podstatně lépe než v 90. letech a situace je dnes úplně jiná. A občané vnímají kontury nespravedlnosti daleko ostřeji – dnes už se nemluví o podvodech pana Smetky, ale o podstatě rozsudku,“ dodává Spurný.

autoři: Karolína Koubová , ert
Spustit audio

Související