Ivan Hoffman: Odsouzení poškozených

25. červenec 2018

Nejvyšší soud rozhodl, že bývalí klienti H-Systemu mají domy, které na vlastní náklady dostavěli po krachu firmy, vyklidit a opustit.

Soud poškozeným řekl, že udělali chybu, když se před 20 lety nesmířili s tím, že přišli o peníze. Jelikož smlouvy mezi družstvem a obyvateli jsou „absolutně neplatné“ a družstvo investovalo do cizího majetku, nezbývá podle Nejvyššího soudu, než poškodit poškozené podruhé.

Kauzou H-Systemu se naše justice zabývá přes 20 let. Přitom nejde o nic složitého. Pár podvodníků dostalo nápad, jak z lidí vymámit peníze a jak je posléze šikovně zcizit a vyprat. Hlavní podvodník si sice odseděl 12 let, ale dvě miliardy se vypařili beze stopy.

Podvedení klienti si nejprve vyslechli, že o peníze přišli kvůli naivitě, se kterou naletěli podvodníkům a stát že zde není od toho, aby je vodil za ruku. Nyní jim Nejvyšší soud říká, že další peníze kvůli své hlouposti vyhodili z kapsy sami a státu nezbývá, než zjednat pořádek a vystěhovat je na ulici.

Smíření se poškozených s nespravedlností?

Tisícovka podvedených a spolu s nimi ostatní občané se z kauzy H-Systemu poučili, že stát zde není od toho, aby se staral o spravedlnost, ale dohlíží pouze na zákonnost, tedy na paragrafy. Pokud ale spravedlnost negarantuje stát, poškození jsou logicky v pokušení vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Klienti H-Systemu prohráli spor s insolvenčním správcem. Musí vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy, ve kterých žijí

H-System soud

Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s insolvenčním správcem. Nejvyšší soud jim nařídil vyklidit domy, ve kterých žijí. Bytové družstvo Svatopluk, které tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, jenž si svépomocí byty v Horoměřicích dostavěli, označilo rozhodnutí soudu za šokující. Podle soudce Zdeňka Krčmáře šlo ale o nejlepší ze špatných řešení. Informaci přinesla Česká televize.

Stát, kterému je lhostejná nespravedlnost, bedlivě monitoruje ty, kterým nespravedlnost vadí. Poškozený, který vezme spravedlnost do vlastních rukou je pro stát větším nebezpečím, než podvodníci a defraudanti.

Usvědčuje totiž stát z neschopnosti, snižuje jeho prestiž a dává špatný příklad jiným poškozeným, ke kterým se stát otočil zády. Umravňování poškozených, kteří vezmou spravedlnost do vlastních rukou, je nejvyšší prioritou.

Logo

Výrok Nejvyššího soudu je dost možná v pořádku právně. Není ale v pořádku politicky. Občané sotva přijmou, že stabilita státu má stát na smíření se poškozených s nespravedlností. K dovršení absurdity kolem H-Systemu už jenom zbývá, aby se s výrokem Nejvyššího soudu ztotožnil soud ústavní.

autor: iho
Spustit audio