Soukromník nabídl klientům H-Systému osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem

25. červenec 2018 10:57

Starosta Horoměřic  již dostal první nabídku na náhradní byty pro obyvatele domů z družstva Svatopluk, kteří mají podle Nejvyššího soudu své byty do měsíce vyklidit.  Pomoc ve formě mimořádného příspěvku až 51 150 korun nabízí klientům stát prostřednictvím úřadu práce.

"Já bych jim musel opravdu sehnat unimo buňky nebo něco takového a dát je někam na louku. Obec nemá možnost ty lidi ubytovat. Je to, jako by tady spadlo tornádo a vymetlo tu oblast, jako když ty lidi jsou bez přístřeší, to je to samé," poznamenal k rozsudku horoměřický starosta Zdeněk Babka (ODS).

Nejvyšší soud tento týden rozhodl o tom, že bývalí klienti H-Systému, kteří si dostavěli domy po krachu společnosti, se musí do měsíce vystěhovat. Lidé, kterých se rozhodnutí týká, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze

Starosta plánuje, že se se zástupci družstva Svatopluk ve středu sejde, aby se dozvěděl, jak chtějí postupovat. Nabídku osmi bytů z Kokořínska označil za úžasnou, ale připustil, že stěhování lidí z Horomeřic na Kokořínsko je problematické.

"Mají tady zaměstnání, mají tady kořeny, oni nebudou odtud chtít," dodal Babka.

Starosta: To nejsou neplatiči

Obec se podle něj snažila lidem z dotčených domů vždy pomoci. "Mají své právníky, kteří je zastupují. Kdykoliv byl soud, tak přicházeli a my jim vycházeli vstříc. Chtěli společenské záruky, zastupitelstvo dalo několikrát za ně společenskou záruku," uvedl.

"To nejsou neplatiči, to jsou inženýři, doktoři. To nejsou bezdomovci, kteří se chtějí někde chytit. To jsou lidi, kteří jedou naplno, kteří dávají léta daně do obce. Obci nedělají žádné problémy, oni mají svých problémů dost," řekl starosta Horoměřic.

Nejvyšší soud vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta, který označil dohodu o dostavění domů bývalými klienty za protiprávní. Podle soudu jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů skutečně neplatné.

"Družstvo šlo do rizika, i když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu," uvedl Nejvyšší soud.

Pomoc od státu

Mimořádnou pomoc nabídlo klientům ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle něj by jim mohl úřad práce vyplatit až 51 150 korun na řešení krizové situace.

"V případě, že taková situace nastane u lidí zasažených právě kauzou H-Systém, pak bude ministerstvo práce pod mým vedením připraveno jim co nejrychleji pomoci právě touto cestou. Peníze by pak mohli použít například na úhradu nákladů spojených se stěhováním nebo zaplacení kauce bytu," uvedla kandidátka na ministryni Jana Maláčová (ČSSD).

Rozhodne Ústavní soud

Družstvo se nyní obrátí se stížností k Ústavnímu soudu, který jako jediný může verdikt zvrátit. Není ale jasné, kdy se ke kauze dostane a zda bude souhlasit s odkladným účinkem rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Zástupci družstva zároveň chtějí jednat s konkurzním správcem H-Systemu Josefem Monsportem, za jakých podmínek by mohli v domech zůstat.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio