Je čas podělit se o vakcíny s chudými zeměmi, vyzývá WHO. Bez světové imunity vzniknou nové mutace

24. červen 2021

Více než pětina světové populace už dostala alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19. Vyplývá to ze statistik zveřejněných serverem Our World in Data. Naprostá většina ale byla vyočkována v bohatých zemích a řada států stále nemá vakcíny ani pro ty nejohroženější skupiny obyvatelstva včetně zdravotníků. Situaci ve světě v Koronafokus rozebírá vědecký redaktor Štěpán Sedláček.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Celkem bylo celosvětově vyočkováno zhruba 2,8 miliardy dávek, takže alespoň jednu dostalo přes 22 procent světové populace. K nejproočkovanějším zemím patří Kanada, Izrael, Británie, Chile, Uruguay a Bahrajn, kde už jednu dávku dostalo více než 60 procent obyvatelstva.

Čtěte také

V Česku bylo týden před koncem června podáno 7,5 milionu dávek, což pokrývá zhruba 45 procent populace.

V chudých zemích ale dostalo alespoň jednu dávku jen necelé procento lidí. Snahou by přitom podle odborníků mělo být zajistit dostupnost vakcíny rovnoměrněji i kvůli tomu, aby rychle nevznikaly nové mutace koronaviru.

Podle expertů je třeba k odvrácení pandemie dosáhnout plné vakcinace u 70 procent světové populace. Teď jsme na zhruba 10 procentech a většina očkovaných lidí je v bohatých zemích.

Iniciativa COVAX na pomoc chudým státům

Světová zdravotnická organizace (WHO) se snaží s programem COVAX situaci zlepšit. Jde o mezinárodní iniciativu financovanou bohatými státy, jako jsou země EU, USA, Británie, Japonsko, nebo Kanada.

Pomáhají i nadace a firmy, které se tak ve výsledku snaží zajistit větší dostupnost vakcín a očkování zejména pro skupinu 92 chudých zemí. Mezi ně patří například Afghánistán, Bangladéš, Etiopie, Kongo, Haiti a v Evropě Moldavsko.

Čtěte také

Záměrem iniciativy bylo poskytnout 100 milionů dávek do konce března a dosáhnout dvou miliard na konci roku. Ale to se zatím nedaří. Červen se chýlí ke konci a zatím se podařilo distribuovat necelých 90 milionů dávek.

Nových očkovacích látek je i přes navyšování výroby stále omezený počet. Na COVAX se sice vybralo dost peněz, ale bohaté státy zpočátku skoupily většinu dostupných vakcín. Například Kanada si jich objednala 381 milionů. To je pět dávek na jednoho Kanaďana.

Další problém je, že hlavním distributorem vakcín rozvíjejícím se zemím je Indie, která ovšem omezila export očkovacích látek, aby se vypořádala s rychle stoupajícím počtem nakažených ve vlastní populaci.

Nešetřete si vakcíny na třetí dávky

Zemím, které mají nadbytek vakcín, vzkázal lékař WHO Bruce Aylward, který má program COVAX na starost, ať se více podílí na očkování v chudých zemích.

Čtěte také

„Když se zeptáte zemí, jestli nemají přebytečné vakcíny, tak odpoví, že nemají. My jim ale říkáme, ať se podívají, koho očkují. Když naočkovali zdravotníky, starší skupiny a lidé s komorbiditami, tak to je ta chvíle, kdy by se měli podělit. Jen tak se společně dostaneme z této krize,“ řekl lékař.

Podle Aylwarda by státy teď neměly například šetřit vakcíny na dodatečné třetí dávky, raději by je měly poslat zemím, kde nejsou naočkovaní zdravotníci ani senioři.

Pomoci by mohlo rozšíření výroby vakcín do dalších zemí a s tím související uvolnění patentů a know-how spojeného s výrobou vakcín. K tomu už vybízí řada zemí v čele s USA, Ruskem nebo Čínou i WHO, která teď jedná s výrobci mRNA vakcín.

Ve spolupráci s Jihoafrickou republikou a několika firmami chystá WHO centra, která by měla být schopna v řádu měsíců zahájit výrobu vakcín, protože především v Africe se teď očkování nedostává.

Čtěte také

Země skupiny G7 slíbily na svém summitu v Británii, že navíc poskytnou chudším zemím 870 milionů dávek vakcín s tím, že nejméně polovinu by měly odeslat do konce roku. Zatím se ale neshodly na dočasném uvolnění vakcínových ochranných patentů, které by mohlo vést k celosvětovému zrychlení výroby očkovacích látek.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související