Thomas Kulidakis: Očkování se při cestě na řecký Rhodos vyplatí

20. červen 2021

Loňská sezona pro tradiční dovolenkové destinace dopadla neslavně. Letos už se rozjelo očkování, otevřely se částečně hranice a dovolená u moře je zase o něco dostupnější. Příkladem je řecký ostrov Rhodos, patřící mezi nejpopulárnější destinace českých turistů.

Prozatímní statistky potvrzují, že ani letos Češi na největší z Dodekanéských ostrovů nezanevřeli. Komentář píši právě na Rhodosu, na kterém jsou Češi třetí nejpočetnější návštěvníci. Za květnového začátku sezóny přijelo více pouze Poláků a Němců, což vzhledem k velikosti těchto zemí není divné. Naopak, potvrzuje to sílu a vášeň českých cestovatelů.

Čtěte také

Čechů si podle toho na ostrově váží. K dispozici je jim mimo jiné honorární konzul Emmanouil Markopoulos, na kterého se mohou obrátit při neradostných událostech kazících pobyt, jako je ztráta pasu a podobné komplikace. Dotyčný je také předseda místní asociace hoteliérů, zná tedy terén a prohlásil, že čím dříve našinci přijedou, tím lépe, protože jsou momentálně slevy.

Volné pláže

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že stále nepřijeli kvůli koronaviru Britové a Rusové, je na Rhodosu málo dovolenkářů, což slibuje jedinečný zážitek nepřeplněných pláží. Místní ubytovací zařízení, včetně soukromých, nabízí 220 tisíc míst k přespání, hotelů je na 650. Já píši v Kolymbia Bay, klidném místě, pouhém stínu přeplněnosti minulosti. Skoro prázdné pláže, obchody, taverny sice neuspokojí milovníky bujaré zábavy, beztak kvůli koronaviru zakázané, ale skýtají klid.

Na Rhodos se přitom z Česká dá přiletět bez větších komplikací. Pro ty, kteří jsou očkovaní oběma dávkami a od druhé vakcíny uběhlo čtrnáct dní, je cesta úplně jednoduchá. Jen předloží certifikát. Uznávají se v podstatě všechny nejrozšířenější vakcíny, včetně látek ruské a čínské provenience. Ostatní potřebují negativní PCR test ne starší 72 hodin, nebo potvrzení o překonání covidu-19 před dvěma až devíti měsíci. Na místě je maximálně možné, že se bude namátkově testovat antigenním způsobem, ale zpravidla postačí kontrola příjezdového formuláře řecké vlády.

Spolupracovník Českého rozhlasu v Řecku Thomas Kulidakis

Výhody očkování jsou znát i na ostrově samotném, kde byli přednostně očkovaní obyvatelé a zaměstnanci v cestovním ruchu. Ty také místní podnikatelé přednostně zaměstnávají, takže turista žije prakticky bez roušky a jiných omezení. Ani pokud někdo nemá strach o zdraví, cesta za klidnou dovolenou může být pro leckoho motivací, aby se očkovat nechal. Odměnou mu může být například krásný ostrov Rhodos, s historií antiky i Maltézských rytířů. Pro místní je očkování zásadní, aby mohla fungovat turistická sezona, zásadní pro obživu místních i letních pracovníků ze zahraničí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související