Grubhoffer: Dovolená není důvod pro odložení druhé dávky vakcinace. Sporná je i bezinfekčnost po té první

24. květen 2021

S další vlnou rozvolňování se do škol vrací všichni studenti. Otevřít mohou hotely i kina. Mění se ale také podmínky bezinfekčnosti – testem ji lidé nově nemusí dokládat půl roku po prodělání onemocnění, nebo ti, kdo jsou alespoň tři týdny naočkovaní první dávkou vakcíny. „Bezinfekčnost půl roku po nemoci se blíží jistotě,“ tvrdí virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. „U třech týdnů po naočkování jsem  už ale velmi opatrný,“ dodává.

Čtěte také

Grubhoffer má za to, že jde o unáhlené rozhodnutí. Povinnost prokazovat se negativním testem by v případě očkovaných první dávkou tak rychle neopouštěl.

„Během těch tří týdnů proběhne založení adaptivní specifické imunity u naprosté většiny jedinců – o tom není pochyb. Je tam ale, řekněme, 20 procent lidí, kteří s úplnou jistotou imunitu založenou nemají.“

Z hlediska chování společnosti a celkové uvolněné nálady se domnívám, že to bylo opatření neuvážené, respektive unáhlené.
Libor Grubhoffer

Vysvětluje virolog, který z hlediska chování společnosti a celkově uvolněné nálady považuje toto opatření za neuvážené a unáhlené. Ačkoliv naočkovaný nemusí trpět příznakovým průběhem onemocnění, může být stále přenašečem, a tedy rizikem pro své okolí.

Dovolená není důvod

Pokud jde o diskutované odsouvání druhého termínu očkování z důvodu blížících se dovolených, lze takové chování jen těžko chápat, myslí si Grubhoffer. „Je to nešťastné a odráží to vnímání této nesmírně důležité záležitosti celou společností.“

Hosty byli:
Libor Grubhoffer, virolog, ředitel Biologického centra Akademie věd ČR
Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR
Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR
Jan Bradáč, šéf sítě kin CineStar a distribuční firmuy Falcon

Klesající počty nově nakažených nám sice mohou dodávat opatrný optimismus, situace je ale velmi křehká, varuje.

„Vzhledem k tomu, že máme poměrně nízkou proočkovanost, tak jsme ještě daleko od kýžené kolektivní imunity.“

Virolog z Biologického centra Akademie věd je toho názoru, že další odkládání druhé dávky vakcíny by bylo nerozumné. Už teď totiž vakcinace probíhá až po 42 dnech, přitom podle doporučení výrobce mělo jít o zhruba 30 dní. „Prodlužovat tuto lhůtu bych se už rozhodně obával,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související