Bezinfekčnost až po druhé dávce očkování a při návratu z rizikové oblasti test, navrhuje viroložka Ruth Tachezy

9. červen 2021

Evropský parlament definitivně schválil projekt covid pasů. Platit začnou od 1. července a jejich držitelé budou mít minimálně po Evropské unii snazší cestování. Rizikovost letní turistiky se podle viroložky a členky mezioborové skupiny MeSES Ruth Tachezy odvíjí od cílové destinace. „V zemích, kde se provádí dohled a ty země vědí, jak na tom jsou, je to relativně bezpečné,“ věří.

Dá se ale předpokládat, že lidé budou chtít cestovat i do rizikovějších oblastí, myslí si:

Čtěte také

„A tam je samozřejmě na místě opatrnost při návratu do České republiky.“

Přestože léto a teplé počasí v loňském roce se snižováním epidemických čísel pomohlo, fakticky podle Tachezy záleží zejména na množství viru v populaci:

„Pokud je ho málo, může počasí samozřejmě ještě výrazně přispět. Otázka je pak ale s návratem podzimní chřipkové sezóny – lidé se budou vracet do práce a děti do škol, takže bude větší koncentrace lidí.“

Velice často slyšíme a vidíme na sociálních sítích, že lidé některá striktní pravidla nedodržují a považují to za vítězství nad systémem.
Ruth Tachezy

Co se týká bezinfekčnosti a tedy i osvobození od povinného testování, byli by členové nezávislé skupiny MeSES raději, kdyby covid pas platil až po druhé dávce očkování, tlumočí viroložka. Aktuální pravidlo, na kterém se shodla Evropská unie, ale počítá s pouhými třemi týdny po první dávce očkování.

Čtěte také

Pokud bude covid pas určitou zárukou, že nedochází k podvodům, navrátilce z dotčených států by Tachezy zbytečně netestovala. Při návratu z rizikových zemí, kde visí nad validitou certifikátů otazníky, nicméně navrhuje žádat při vstupu do České republiky test – maximálně 48 hodin po návratu a celkem dvakrát v průběhu nařízené karantény.

Celý proces návratu z rizikové destinace by přitom měl být důkladně kontrolován, tvrdí Tachezy. „Velice často slyšíme a vidíme na sociálních sítích, že lidé některá striktní pravidla nedodržují a považují to za nějaké vítězství nad systémem… Nějakou kontrolu bychom mít měli, opatrnost je na místě.“

Hosty byli:
Martina Smolka, náměstek ministra zahraničí
Ruth Tachezy, viroložka, Biocev
Kateřina Havlíková, redaktorka, Český rozhlas
Soňa Dorňáková-Stamu, spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku
Jakub Svoboda, advokát, Arzinger & Partners
Kateřina Kohoutová, reportérka, Český rozhlas
Lukáš Milota, reportér, Český rozhlas
Danielem Horňákem, odborník na realitní trh a analytik společnosti Patron
Jan Zikmunda, místopředseda Asociace kempů ČR

Imunita dětí

Že budou děti přes léto náchylnější k onemocněním kvůli snížení imunity, viroložka nevylučuje. Rozhodně si ale nemyslí, že by příčinou bylo nošení roušek.

Zásadnější vliv na obranyschopnost může mít spíš stres, který děti prožívaly v odloučení od kamarádů a nárůst případů obezity, uzavírá.

Je správný čas na koupi chaty nebo chalupy? Co dělat, když cestu na dovolenou zhatí nákaza covidem-19? A kolik kempů nepřežilo koronavirový rok? Odpovědi si poslechněte ve Speciálu Tomáše Pancíře.

Spustit audio

Související