Jde to i jinak. Startuje podcast Reparát o pozitivní praxi ve školách a vizích pro školství

10. duben 2024

Český rozhlas Plus zaměří pozornost na inovace ve vzdělávání. Přineseme pohledy na fungující a ověřené změny ve výuce, nabídneme inspirativní know-how ze školního prostředí doma i v zahraničí. Budeme hledat chybějící standardy kvality i limity daného řešení. Nový podcast Reparát moderuje zkušená rozhlasová novinářka Daniela Vrbová, vysíláme každé pondělí po 11. hodině od 15. dubna 2024.

Podcast startuje v exponovaném čase v rámci školního roku: v den přijímaček na střední školy, v období zápisů do mateřských a základních škol a následují maturity, přijímací zkoušky na vysoké školy, vysvědčení.

„Dva miliony dětí a mladých dospělých od mateřských po vysoké školy a přes 150 tisíc učitelů a učitelek i další pracovníci ve školství a také rodiny školáků fungují v systému, který naráží na řadu nedostatků. O problémech českého školství slýcháme v médiích denně. Rozhodli jsme se nabídnout příklady z prokazatelně úspěšných intervencí a trendy, které se osvědčují jako vize pro spravedlivé a bezbariérové školy, kde se učí naplno a s radostí. Cílem je s aktéry ze školství a inovačních organizací inspirovat a samozřejmě poukázat na limity zvolených řešení,“ říká dramaturgyně pořadu Markéta Vozková.

„V tuzemských médiích dlouhodobě chybí přístup, kdy se novináři systematicky zaměřují na v praxi vyzkoušená řešení problémů. Reparát je prvním velkým projektem, který Český rozhlas v oblasti solution žurnalistiky nabídne,“ vysvětluje vedoucí programu Českého rozhlasu Plus Václav Štefan.

Jak se adaptovat na jednotné přijímačky na střední školy? První téma Reparátu

V červnu 2024 ukončí základní vzdělání Husákovi vnuci – nejsilnější ročníky deváťáků za posledních 20 let. Jednotné přijímačky na střední školy prochází dynamickým vývojem. Jak se adaptovat na systém a uspět? Může školství fungovat jako sociální výtah?

Zaměříme pozornost na aktivity s prvky kariérového poradenství na základních školách. Představíme projekt Kariérové poradenství Ostrava, který využívá 40 základních škol a podle dat Moravskoslezského paktu zaměstnanosti jde o úspěšný nízkonákladový a udržitelný systém založený na profesionální spolupráci.

Hudbu a zvukový mix připravuje Jaroslav Pokorný. Pořad vzniká ve spolupráci s Nadačním fondem Eduzměna. První díl vychází na webu Českého rozhlasu Plus, na audioportálu mujRozhlas.cz i v dalších podcastových aplikacích v pondělí 15. dubna 2024.

Zajímá nás zpětná vazba – náměty, inspirativní praxi nebo ohlasy na odvysílané epizody pište na reparat@rozhlas.cz.

Spustit audio